Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärsmöjligheter i Belgien

Belgien erbjuder affärsmöjligheter inom alla typer av branscher. Här har vi identifierat ett antal områden där vi just nu ser särskilt goda möjligheter för svenska företag.

Hälsovård

Belgien har en obligatorisk sjukvårdsförsäkring och en mix av privata och offentliga aktörer. Detta gör att Belgien har ett av världens bästa sjukvårdssystem. Landet har utbildad och skicklig arbetskraft och världsberömda forskare vid sina universitet. Mellan universiteten och privata företag finns det ett starkt nätverkande och nära samarbete. Dessa faktorer gör att fokus ligger på att finna världens bästa hälsovårdslösningar till belgiska sjukhus och kliniker. Läkemedelsinustrin är en av de viktigaste industrierna för Belgien. Den är inte bara stor i volym utan har de ideala förutsättningarna för läkemedelsforskning och har också skapat kluster, en “Pharma Valley”, där de flesta världsomspännande företagen i branschen har kontor.

Säkerhet

I Belgien finns ett flertal större säkerhetsrelaterade aktörer, exempelvis NATO, European Defence Agency (EDA), EU-institutionerna, polis, försvar och nationella ministerier i landet. Man arbetar kontinuerligt med att uppdatera säkerheten inom dessa organisationer i syfte att säkerställa kapaciteten att klara av dagens hotbild, vilket skapar många affärsmöjligheter för svenska säkerhetsbolag med innovativa produkter och tjänster (både relaterat till fysisk säkerhet och till IT/Cybersäkerhet).

Transport och logistik

Belgien har infrastruktur i världsklass och landet utgör en central transporthubb i Europa. Det finns fyra stora hamnar i landet där Antwerpens hamn är Europas andra största hamn som årligen hanterar ca 185 miljoner ton gods. Liège flygplats är en av Europas viktigaste flygplatser för godstransport. I landet arbetar man aktivt med att fortlöpande uppgradera sina transport- och logistiknät, vilket inkluderar utbyggnaden av hamnfaciliteter i Antwerpen och Zeebrugge.

EU

En stor del av EU:s budget går till projekt och upphandlingar där svenska företag, myndigheter och organisationer kan söka finansiellt stöd eller delta i upphandlingar. Läs mer på vår EU-sida: 
http://www.business-sweden.se/Export/Marknader/Europa/Belgien/EU/    

Livsmedel

Belgarna är ett matälskande folk och är stolta över sin mat. Livsmedel står för en stor del av deras utgifter där de relativt sett köper dyrare varor än sina europeiska grannar, med ett större fokus på kvalitet. Det finns en stark tradition av specialbutiker vilket är ett bra sätt för svenska producenter att ta sig in på marknaden för att därifrån ta sig vidare in hos de större kedjorna. Retailmarknaden domineras av tre aktörer; Colruyt Group, Delhaize och Carrefour men där lågpriskedjor t.ex. Aldi har tagit marknadsandelar under senare år. Att äta på restaurang är vanligt och detta speglas även i restaurangkulturen där Bryssel har ett rekordstort antal Michelin-restauranger per invånare.

Uppdaterad: 6 jan 2013
Granskad: 17 mar 2013