Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Tillverkning

Med ett värde på 31.5 miljarder USD år 2014 bidgrog tillverkning för ungefär 15% av Vietnams toala BNP.

Med regeringens nationella plan att transformera Vietnam till ett industriellt land år 2020 har olika policys och program lanserats för att upprätthålla ambitionen, allt från skatteincitament till olika fördelar för investeringar, etableringar av olika anläggningar, etc. Tillverkning är förväntat att fortsätta vara landets kärnsektor.

Möjligheter

De sektorer inom tillverkning med hög potential är maskiner/apparater & delar, textilier, elektronik, mat & dryck samt möbler. Dessa industrier har en hög efterfrågan på lösningar och utrustning för automatisering, energieffektivitet, kvalitet & säkerhet och finansiell kontroll. Med tanke på den ökade tillverkningsindustrin i kombination med att landet har låg nivå på stödindustrier har landet en ökad efterfråga för importerad utrustning och är också det största produktsegment importerat från EU.

Samtidigt jobbar Vietnam också för att öka exporten av elektronik med tanke på sin status som den nya tillverkningshubben för stora elektroniktillverkare såsom Samsung, LG, Microsoft Mobile, Intel, etc.

Textilindustrin har en signifikant roll för både export och import. Nästan 14% av Vietnams export till EU utgörs av textilier som förväntas dubblas till 2020 tack vare frihandelsavtalet mellan EU och Vietnam (EVFTA).

Andra nyckelindustrier är livsmedel och sourcing inom trä. Livsmedel är fortfarande det största segmentet inom tillverkning med en andel över 20% av den totala produktionen; möbler är en av Vietnams största exportsektorer och landet är en av de tio största länderna för sourcing av trämöbler.

I samband med landets riktning mot industrialisering höjs den kapitalintensiva produktionen med stora investeringar inom automatisering. Potentiella klienter för svenska företag är utländska företag som flyttar sin produktion till Vietnam och även lokala tillverkare, i synnerhet den sistnämnda.