Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Hälsa och sjukvård

Vietnam är en hotspot iSydostasien för hälso-och sjukvårdsmarknaden. Med en marknadsstorlek på 14.4 miljarder år 2015 förväntas siffran nästan dubbleras till 25.2 miljarder USD år 2020.

Marknadens drivkrafter

Det som framförallt driver marknaden är en stark BNP-tillväxt och ökande inkomst men även ökad efterfråga på bättre hälsovård som är ett resultat av högre levnadsstandard. Mellan 2015 och 2019 förväntas Vietnam spendera ungefär 7% av sin BNP på hälsovård, vilket är mer än sina närliggande länder: Malaysia (4.1%), Thailand (3.9%) och Indonesien (3.1%).

Möjligheter

Tjänster dominerar den vietnamesiska hälsosektorn och framförallt läkemedel och medicinsk utrustning är beroende av import. Svenska företag har möjligheter inom alla dessa nämnda områden. Inom tjänstesegmentet, i syfte att minska överbelastningen på offentliga sjukhus i Hanoi och Ho Chi Minh City, kommer Hanoi att bygga 15 sjukhus (5 000 sängplatser) mellan 2016 och 2020 med en budget på 430 miljoner USD medan 24 distriktsjukhus i Ho Chi Minh City kommer att uppgraderas. Samtidigt kommer ett antal moderna allmänsjukhus och kliniker att utöka sin verksamhet inom den privata sektorn.

De nya och uppgraderade sjukhusen kommer kräva ny utrustning vilket mestadels kommer importeras. Idag beräknas ca 95% av all medicinsk utrustning i landet vara importerat, huvudsakligen från Japan, USA, Tyskland och Sydkorea. Från och med 2017 kommer medicinsk utrustning som idag bara behöver importlicens också att krävas produktregistrering.

Vad gäller medicin består försäljningen i landet huvudsakligen av generisk medicin. Nästan hälften av all medicin är importerad. Huvudsakliga importmarknader är Frankrike, Indien och Korea. Utländska läkemedelstillverkare som inte har produktion i Vietnam har inte tillåtelse att sälja medicin direkt i landet och måste således arbeta med dedikerade distributörer.

Svenska företag inom hälsa och sjukvård såsom Astra Zeneca, Gambro, Getinge och Moberg Pharma är aktiva i Vietnam. Segmentet för läkemedel och medicinsk utrustning erbjuder stora möjligheter och det finns stort utrymme för svenska företag att ta ytterligare marknadsandelar.