Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Vem ansvarar för vad i händelse av kris?

Chefen för Business Sweden i Taipei är anmäld som Sveriges representant i Taiwan och kan agera å Sveriges vägnar gentemot taiwanesiska myndigheter. Det formella ansvaret gentemot svenska medborgare vid t.ex. en konsulär kris ligger dock på Sveriges ambassad i Bangkok.

Då Sverige inte har diplomatisk närvaro i Taiwan kan det innebära att möjligheterna att bistå svenskar i en konsulär kris kan vara begränsade.

Behöver du i ett krisläge komma i kontakt med någon kontakta i första hand:
Business Sweden, tel +886 2 2757 6573, +886 2 2757 6225 eller Sveriges ambassad i Bangkok, tel +66 2 263 72 99.

Business Sweden har en beredskapsplan som aktiveras i händelse av kris och i samråd med Sveriges ambassad i Bangkok. Utöver den nationella krisberedskapsplanen finns även en gemensam EU-plan för europeiska medborgare i Taiwan.

Svenskar på plats och svenska resenärer uppmanas att kontinuerligt följa händelseutvecklingen och vid en särskild händelse i första hand följa lokala myndigheters rekommendationer och uppmaningar. Vidare rekommenderas du att i förväg informera dig om vilka förberedelser som kan göras och vart du kan vända dig i händelse av kris, exempelvis vid jordbävningar och tyfoner som regelbundet drabbar Taiwan. Vid en naturkatastrof informerar Taipei City Emergency Operation Center (EOC) via sin hemsida http://tdprc2.tfd.gov.tw/TaipeiCityEms1_public_en/EOCIntroduction samt via radio FM93.1. Se också avsnittet ”Jordbävningar och tyfoner” på denna webbplats.

Anmälan till Business Sweden

Svenska medborgare och svenska medborgares utländska familjemedlemmar som är bosatta eller avser att stanna i Taiwan under en längre tid uppmanas att registrera sig på UDs "Svensklista". Blankett för anmälan finns under rubriken Anmälan till Svensklistan.