Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärskultur i Kina

Visitkort överlämnas med båda händerna och ögonkontakt är viktig under mötet. Att vara punktligt i tid till avtalat möte är också viktigt men då trafiksituationen kan vara opålitlig på många platser i Kina är man ofta överseende med viss försening. Viktigt dock att man meddelar i tid om man blir försenad.

Hur hälsar och tilltalar man varandra?

Hälsa genom att ta i hand. Visitkort överlämnas med båda händerna och läses noggrant vid mottagande. Vid mötet läggs visitkortet respektfullt på bordet. Beslutsfattare (eller högst titel) sitter mittemot varandra från respektive land. Ögonkontakt med beslutsfattare eller högst i rang är viktig.

Finns det några speciella klädkoder?

Klädsel är generellt inte så strikt. Tex kan män ha kostym men inte alltid slips.
På grund av ibland kyliga omständigheter och dåligt uppvärmda fabrikslokaler kan en kinesisk chef mycket väl ha ytterplagget på under mötet och detta är inget onormalt.  

Vad bör man tänka på i affärsmöten?

Vid affärsmöten i Kina bör man vara beredd på att en traditionell kinesisk stil kan tillämpas, då deltagarna sitter utmed väggarna samt värd och hedersgäst vid ena kortändan, i en så kallad ”tea room” sittning. Alternativt kan ett mer västerländskt upplägg tillämpas med delegationen i bredd längs bordets långsida, med chefen i mitten. Diskussionerna börjar med att vardera parten håller en monolog och lyfter fram vad man vill uppnå. Om kinesen är värd så inleds monologen av värden med välkomstfraser samt introduktion. Viktigt att inte anteckna på ett visitkort i personens närvaro. Rikskinesiska (mandarin) talas och förstås i hela landet. Shanghai har en egen shanghai-dialekt samt Guangzhou med omnejd talas kantonesisk dialekt, men mandarin är det språk man brukar i hela landet och vid besök av utländska besökare Nivån på engelska varierar i Kina men blir stadigt bättre och yngre kineser har i allmänhet en bra en nivå på engelska.

Finns det någon särskild förhandlingsteknik som fungerar?

Tänk på följande:

  • Avbryt inte en kines som talar eftersom du då kan missa viktig information och kan upplevas som oartig
  • Var väl förberedd och ha din strategi klar för dig innan du går in i ett möte
  • När du använder tolk måste du vara tydlig och förbereda denne noga för att undvika missförstånd. Olika begrepp och företeelser som vi tar för givna behöver inte vara kända för motparten
  • Ha gärna med teknisk expert, med beredskap att svara på frågor på mötet
  • Var rak, uthållig, ärlig, ifrågasättande och pedagogisk