Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Affärskultur

en bild
Klan och stamrelationer har alltid varit viktiga i Kazakstan. I dag är det absolut nödvändigt att bygga personliga relationer för att på ett framgångsrikt vis göra affärer i landet.

Generella kulturella skillnader

Kazakstan är en typisk multietnisk stat, där kazaker (cirka 62,8% av den totala befolkningen) tillsammans med representanter för många andra nationaliteter lever, bevarar sitt språk och sina kulturella och historiska värden. Detta inkluderar: ryssar (24%), ukrainare (2,1%), uzbeker (2,9%), tatarer (1,3%), uigurerna (1,4%), tyskar (1,1%), liksom företrädare för andra nationaliteter (4,4% ). Kazakiska är i landet officiellt språk; Ryska är utbrett och används inom alla affärsområden och i det sociala livet.

Hur hälsar man och talar med varandra?

Kazaker använder ofta en ganska mjuk handskakning, ibland med hjälp av båda händerna, som åtföljs av ett leende och ögonkontakt. ”Principen om senioritet” tillämpas i nästan alla situationer. Yngre människor bör således visa respekt för ”seniorer” och alltid vara redo att hjälpa till om det är nödvändigt. 

Finns det någon speciell klädkod?

Västerländska affärsseder råder i allmänhet, även när det gäller klädsel

Vad är viktigt att tänka på under affärsmöten?

I affärsförhandlingar föredrar kazaker att komma i tid, men man ska inte förvänta sig att mötet avslutas på utsatt tid. Kazaker talar ofta långsamt och är uppmärksamma på detaljer, för att säkerställa tillförlitligheten hos en potential affärspartner. Därför är förhandlingar i Kazakstan en lång process som kräver tålamod.

Finns det någon särskild förhandlingsteknik som fungerar?

Ha följande i åtanke:

• Tilltala dina affärsmotsvarigheter med namn och patronymikon, men om du tycker att det är svårt att uttala, kan du be om tillåtelse att tilltala motpartner med endast ett förnamn. Att inte be om tillåtelse anses vara oartigt

• Förhandlingar tar allting lång tid så var förberedd på att diskutera detaljer och ibland börja om från början

• Behåll ögonkontakt under möten

• Den hierarkiska kulturen innebär att kazaker helst möter/förhandlar med personer av liknande ställning/position

• Kazaker är mycket gästvänliga människor och tycker om att anordna middagar hemma för sina gäster

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.