Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärskultur i Indonesien

Förhandlingar i Indonesien tar lång tid, och nya förutsättningar kan dyka upp under förhandlingens gång. Att pressa fram ett beslut är dock inte rätt väg.

Hur hälsar och tilltalar man varandra?

Normalläget är att man hälsar genom att ta i hand och säga sitt förnamn. Efternamn användas vanligen inte. Som ett prefix till sitt förnamn kan man lägga Ibu (för kvinnor) eller Pak (för män). Exempelvis kan Anders Andersson presentera sig som ”Pak Anders”. Emellanåt inträffar det att motsatt kön inte vill ta i hand. Detta är inget att ta illa vid sig av utan är förekommande i muslimska länder. Handskakningen ersätts då vanligen av en bugning.

Finns det några speciella klädkoder?

Ja, i affärslivet likställs kostym med långärmad batikskjorta. På fredagar är det batikdag, vilket kan liknas vid ”Casual Friday”. Då är det allmänt accepterat, och förespråkat, att gå klädd i kortärmad batik. Detta gäller både för män och kvinnor. Överlag är klädkoden i Indonesien mer avslappnad än i Sverige, du möter t.ex. få affärsmän som bär slips.

Vad bör man tänka på i affärsmöten?

  • Tid är ett mer generellt begrepp än i Sverige och det är mer regel än undantag att möten inte kommer igång i tid. En enklare gåva från Sverige brukar uppskattas, undvik dock ätbara presenter. 
  • Visitkort delas ut i början av möten.

Finns det någon särskild förhandlingsteknik som fungerar?

  • Man måste vara inställd på att förhandlingar tar lång tid och att försöka pressa fram ett beslut är inte rätt väg. Var beredd på att det under förhandlingens gång kan komma upp nya förutsättningar som gör att det som tidigare varit överenskommit måste förhandlas om.
  • Före en förhandling ska man vara genomtänkt i sina ingångsvärden och också ha tänkt igenom vilken totallösning man kan erbjuda den indonesiska sidan

Vilka övriga koder bör man tänka på?

  • Infrastrukturen är överlag eftersatt i Indonesien och flertalat av alla städer lider av svåra trafikstörningar. Planera in god tid för besöksresor och program.
  • Fastemånaden Ramadan med efterföljande högtiden Eid al-fitr måste tas i beaktan vid planering av affärresor i till Indonesien, affärsaktiviteten är låg under denna period.

Källa: Business Sweden