Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Maskiner och apparater

en bild
De flesta produkterna på kapitel 84 och 85 är redan tullfria vid import till Kanada idag men det finns undantag för exempelvis elektriska handtorkare, dammsugare, batterier och kaffebryggare. För att använda tullättnaderna för dessa produkter genom CETA krävs att produkterna har ursprung inom EU.

Elektrisk signalerings-, säkerhets- eller trafikövervakningsutrustning för landsvägar, gator, floder, kanaler, parkeringsplatser, hamnanläggningar eller flygfält möter en ordinarie tull på 6,5% vid import till Kanada. Tack vare CETA har tullsatsen för dessa produkter avvecklats ifall de har ursprung inom EU. Ursprungsregeln för produkterna är följande (HS-undernumret är 8530 80):

 en bild

Ursprungsregeln innebär att det går att använda importerat material så länge det är klassificerat på ett annat undernummer än slutprodukten (8530 80). Det går alltså bra att importera delar till utrustningen på 8530 90, tillverka en produkt genom att sätta samman den så att den byter klassificering från del till produkt. Bearbetningen måste alltid vara mer omfattande än de otillräckliga bearbetningarna som finns beskrivna i artikel 7 i ursprungsprotokollet. Artikel 7 punkt 1 beskriver bland annat hur strykning, målning och uppdelning av kollin inte är tillräckliga bearbetningar oavsett ifall ursprungsregeln skulle uppfyllas (t.ex. att värdet ökar med tillräckligt mycket på grund av företagets vinstmarginal och den kostnad som krävs för att måla produkten).

Otillräckliga bearbetningar

I artikel 7 punkt 1.o finns det beskrivet att enklare sammansättning av artiklar till en produkt inte är tillräcklig bearbetning för att uppfylla ursprungsreglerna.

en bild

Vad som avses med begreppet enklare förtydligas i artikel 7 punkt 3. Ifall det skulle vara så att sammansättningen kräver speciella maskiner eller särskild kompetens kan ursprungsregeln uppfyllas trots att det enda företaget gjort är att sätta ihop flera delar till en produkt.

en bild