Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Knäckebröd

en bild
Knäckebröd är en grundpelare i svensk husmanskost och svenskar har lyckats exportera sin kärlek till knäckebröd till flera länder, däribland Kanada. Den ordinarie tullsatsen på knäckebröd mellan 0 till 8,5% vid import till Kanada. Tack vare CETA är tullsatsen för knäckebröd 0% sedan avtalet började tillämpas.

För att knäckebröd ska omfattas av frihandelsavtalet måste det uppfylla ursprungsreglerna i frihandelsavtalet.

Information om att läsa och tolka en ursprungsregel

Ursprungsregeln för knäckebröd på HS 1905 är följande (för mer information om klassificeringsssystemet, läs gärna Tullverkets broschyr):

en bild

Ursprungsreglerna innebär en begränsning av importerat material, d.v.s. material importerat från ett land utanför EU. Material med ursprung inom EU får användas fritt i tillverkningen. Ursprungsregeln för knäckebröd anger att det ska ske en ”ändring från vilket annat nummer som helst” vilket innebär att slutprodukten (knäckebröd) ska ha ett annat HS-nummer än HS-numret för insatsmaterialet. Förutom att knäckebrödet ska ha bytt HS-nummer från HS-numret för insatsmaterialet måste dessutom fyra andra kriterier vara uppfyllda för att ursprungsregeln ska vara uppfylld. Det finns en begränsning av hur mycket mjöl av olika slag som knäckebrödet får innehålla (HS-nummer 10.06 och 11.01-11.08). Dessutom får inte icke-ursprungsmejeriprodukter, -honung och -ägg användas i hur stor utsträckning som helst utan det finns en begränsning av hur sot andel av nettovikten som de ingredienserna kan utgöra.

Ursprungsintyg

Ifall knäckebrödet uppfyller ursprungsregeln ovan kan exportören utfärda ett ursprungsintyg vid export. I CETA är ursprungsdeklaration det enda giltiga ursprungsintyget, läs mer om det här.  

För flera andra livsmedelsprodukter som är mindre bearbetade än knäckebröd anger ursprungsregeln att produkterna ska vara helst framställda inom EU för att uppfylla ursprungsregeln, läs om livsmedel generellt här.