Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Livsmedel

en bild
Livsmedel och jordbruksvaror är traditionellt mer känsliga produkter än industrivaror. Det är sällan samtliga tullar för jordbruksprodukter och livsmedel avvecklas i samband med frihandelsavtal och CETA är inget undantag. Större delen av tullarna har avvecklats i och med att CETA börjar tillämpas med det kommer fortfarande att förekomma tullar på flera varor och däribland kyckling, ägg och vissa mejeriprodukter.

För att kunna åtnjuta de förmåner som avtalet medger ska de uppfylla ursprungsreglerna i CETA. Produkter som får ursprung ska antingen vara helt framställda eller tillräckligt bearbetade inom EU respektive Kanada. För att hitta korrekt ursprungsregel för din exportprodukt ska du söka upp tillämpligt HS-nummer (de fyra första siffrorna i varukoden/tullnumret/statistiska numret/tullpositionen) i ursprungsprotokollet och se vad som gäller.

Information om att läsa och tolka en ursprungsregel

Exempel på produkter som kräver att de ska vara helt framställda inom EU är frukt, bär, kött och grönsaker. Helt framställd definieras av artikel 4 i ursprungsprotokollet. Nedan finns ett utdrag ur artikel 4 i ursprungsprotokollet i CETA (det finns fler stycken som exempelvis anger ägarförhållanden och villkor för att fisk ska anses ha ursprung inom EU eller Kanada).

en bild

Blåbär som plockas i svenska skogar får ursprung inom EU och detsamma gäller för fisk som fångats i svenska sjöar. För mer information om ursprungsregel för ett mer bearbetat livsmedel, läs om knäckebröd i fliken till vänster. 

en bild

Caleb Chapman

Associate - Food, Beverage & Retail Industry Advisor Associate - Food, Beverage & Retail Industry Advisor
+1 647 234 2673