Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Underställ

en bild
Sverige och Kanada har mer än hockey och skog gemensamt, de båda länderna har också ett likartat klimat. Behovet av underställ under kalla dagar är lika stort i Kanada som i Sverige. Underställ har en oridnarie tullsats på 18 % vid import till Kanada men genom CETA har samtliga kläder och textilvaror blivit tullfria under förutsättning att ursprungsreglerna uppfylls.

Information om att läsa och tolka en ursprungsregel

För att underställ ska kunna handlas tillfritt under frihandelsavtalet krävs att de har ursprung i antingen EU eller Kanada. För att undersöka ifall ursprungsreglerna uppfylls så ska exportören kontroller ursprungsreglerna som finns i ursprungsprotokollet i CETA. Underställ klassificeras på HS-nummer 6104, 6109 eller 6115 och ursprungsregel för samtliga varor ur kapitel 61 är:

en bild

Ifall understället är tillverkat genom att två eller flera tygstycken sys samman blir ursprungsregeln att kläderna minst måste utgå ifrån stickning eller virkning och konfektion. Det innebär att det går att importera garn och sticka eller virka ett tyg och därifrån sy ett underställ. Det går däremot inte att importera färdigt tyg och sy ett underställ av detta och samtidigt uppfylla ursprungsregeln.

Ifall understället stickas direkt till passformen ska även tillverkningen av garn ha ägt rum inom EU för att uppfylla ursprungsregeln. Det går trots det att importera garn och sy ett underställ så länge garnet också färgas inom EU. Ifall tyget köps inom EU kan du be om en leverantörsdeklaration. En leverantörsdeklaration är ett ursprungsintyg som används inom EU för att intyga att produkterna uppfyller ursprungsreglerna i de olika avtalen. Läs mer om leverantörsdeklaration här.

Ifall ursprungsregeln uppfylls går det att utfärda ett ursprungsintyg vid exporten. Ursprungsintyget som används i CETA är en ursprungsdeklaration, läs mer om ursprungsdeklaration här.

Kvoter för undantag från ordinarie ursprungsregel

Ifall ursprungsregeln ovan inte uppfylls finns det ändå en möjlighet att din produkt kan få preferentiellt ursprung inom EU. CETA erbjuder nämligen ett antal kvoter inom vilka en mer flexibel ursprungsregel gäller. För underställ finns det exempelvis en möjlighet att använda följande ursprungsregel istället för den ordinarie:

en bild

Observera att ursprungsregeln endast gäller 722 000 enheter och att den ordinarie ursprungsregeln gäller när ursprungskvoten är fylld. Kvoten med den mer flexibla ursprungsregeln gäller på årsbasis från 1 januari och enligt först till kvarn. Kvoten gäller enbart export från EU till Kanada, Kanada har egna kvoter för ursprungsregler vid export till EU.