Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Allmänt om ursprungsreglerna i CETA

en bild
Förutsättningen för att kunna använda tullnedsättningarna i CETA är att produkterna har ursprung i EU. Grunden i ursprungsreglerna är att produkten antingen ska vara helt framställd inom EU eller tillräckligt bearbetad/behandlad inom unionen.

Att en produkt ska vara helt framställd inom EU blir framförallt aktuellt för råvaror, vegetabiliska produkter, djur, mineraler och andra produkter som utvinns inom EU. Många mer bearbetade produkter innehåller ofta flera olika insatsmaterial och är inte sällan tillverkad i flera steg. Många produkter innehåller dessutom komponenter och material som tillverkats i andra länder än inom EU, dessa produkter kan aldrig anses vara helt framställda men de kan fortfarande ha preferentiellt ursprung inom EU ifall de anses vara tillräckligt bearbetade enligt ursprungsreglerna i frihandelsavtalet.

För att ta reda på vilken ursprungsregel som gäller för just din produkt måste du ha en varukod eller ett HS-nummer. Alla produkter som importeras och exporteras har en varukod och det är den som avgör vilka tullar som utgår. I frihandelsavtal är det varukoden som styr vilken ursprungsregel som blir tillämplig.

För att få reda på vilken varukod (även kallat bl.a. HS-nummer, tullnummer, statistiskt nummer) din produkt har går det att söka i tulltaxan eller kontakta Tullverket (0771-520 520) och beskriva din produkt så noga som möjligt. Det är vanligvis de första fyra siffrorna i din varukod som behövs för att hitta rätt ursprungsregel.

För mer information om hur de olika ursprungsreglerna ser ut och ska tolkas finns under respektive sektor. För mer information om ursprungsregler och hur de tillämpas, kontakta exporttekniska avdelningen