Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Systemair ventilerar en ny kontinent

en bild
Systemair tillverkar och marknadsför fläktar, luftgardiner, och uppvärmings- och nedkylningsprodukter till flera olika sektorer. Systemair bad Business Sweden att stödja deras marknadsintåg i Latinamerika och Chile genom att hjälpa till med bildandet av ett lokalt bolag och engagera lokala huvudintressenter.

Systemair grundades 1974 och hade sitt första säljtillfälle i Chile 2007 genom en lokal distributör. Chile gav intryck av att vara en intressant marknad tack vare dess många likheter med europeiska marknader och dess starka fokus på energieffektivitet jämfört med andra latinamerikanska marknader.

Stöd i etableringsprocessen

- Vi blev uppsökta av en chilensk distributör som påbörjade försäljningen till den chilenska marknaden. Att redan ha haft några affärer underlättade en fortsatt expansion och att genomföra en etablering av ett lokalt bolag. Dock finns det en inlärningskurva och det är bra att kunna räkna med goda partners, säger Juan Manuel Fernandez, vd på Systemair Chile.

Systemair upplevde att tullprocesen var enkel i Chile, men att det fysiska avståndet till Sverige var en utmaning under etableringsprocessen. På grund av detta så har det till exempel inte varit möjligt att kunna genomföra flitiga besök från huvudkontoret i Sverige. Business Sweden stöttade Systemair i etableringen av det lokala bolaget i Chile, i samarbete med en lokal advokatbyrå. Etableringsstödet inkluderade insamlande av all nödvändig dokumentation, legalisering av dokument och insyn i den lokala administrativa strukturen i Chile. Vidare organiserade Business Sweden ett lanseringsevenemang med nyckelpersoner på det Svenska Residenset.

- Närvaron av Sveriges ambassadör i det officiella Svenska Residenset skapade en stark koppling till Sverige, som har ett väl ansett rykte i Chile, säger Tomas Korseman, Trade Commissioner på Business Sweden i Chile.

en språngbräda till latinamerika 

Systemair har även deltagit i olika främjandeaktiviteter arrangerade av Business Sweden då specifika sektorer har varit i fokus under paraplyet ”Team Sweden”. Tack vare det samlade stödet kan man nu se att Systemairs etablering i Chile har varit fruktsam. I skrivande stund, 2015, har det lokala bolaget sju anställda i Chile och deras egen monteringsanläggning och lager. Deras huvudfokus har legat på byggnad, gruvnäring och industri, och i dessa sektorer har Systemair kunnat nå en betydande marknadsandel i Chile på bara ett par år.

- Tack vare våra ackumulerade erfarenheter under denna tid, och efter vår positiva erfarenhet på denna marknad, beslöt vi oss för att expandera till Peru. Systemair använder fortsatt sitt kontor i Santiago som en språngbräda till andra marknader såsom Uruguay och Bolivia, säger Juan Manuel Fernandez.