Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärsmöjligheter i Sydafrika

Med en regional befolkning på dryga 200 000 000, är södra Afrika en potentiell tillväxtregion med några av kontinents största ekonomier som Sydafrika. Andra länder i regionen är Angola, Botswana, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Moçambique, Namibia, eSwatini (Swaziland), Lesotho, Seychellerna, Zambia och Zimbabwe.

Den södra afrikanska regionen har en växande ungdomlig befolkning och regionen är också väldigt rik på mineraler och andra naturresurser. Under det senaste decennium har regionen sett en hel del strukturella förändringar och förbättrat affärsklimatet eftersom området har öppnat upp mer för internationell handel.  2017 hade regionen en sammanlagd beräknad BNP på cirka en halv miljard dollar med potential för ytterligare tillväxt. Gruvdrift och jordbruk är enorma bidragsgivare till den regionala BNP.

Dessutom bidrar de positiva politiska utvecklingarna till att göra regionen till en mer attraktiv destination för investeringar. Dessutom, finns det affärsmöjligheter för svensk innovation inom olika sektorer  i regionen, eftersom södra Afrika driver på för förbättrad industrialisering och bättre leverans av tjänster.  Regionen har också fördelar när det gäller handel med länder inom Europeiska unionen genom SADC: s ekonomiska samarbetsavtal. Detta kombinerat med en lättillgänglig handels infrastruktur, ökar handeln mellan de två regioner som ger svenska produkter tillträde till marknaden.

När det gäller handel är Europeiska unionen den största regionala handelspartnern och de två regionerna har undertecknat exklusiva partnerskapsavtal med vissa SADC-länder som fortfarande förhandlar med Europeiska unionen om gynnsamma villkor. Mineraler utgör en betydande del av Sydafrikas handel med EU. Ytterligare export från regionen omfattar jordbruksprodukter som nötkött från Botswana, fisk från Namibia, socker från Swaziland, olja från Angola, aluminium från Moçambique. Sydafrikas export till EU är mycket diversifierad och sträcker sig från frukt till platina och från tillverkade varor till vin. EU exporterar ett stort antal varor till SADC EPA-länderna, varav de flesta är maskiner i form av fordon och elektrisk utrustning. Andra produkter som importeras till regionen i betydligt stora volymer är läkemedel och bearbetade livsmedel. Den årliga genomsnittliga tillväxttakten för både import och export från EU under de senaste fem åren har varit-0,7 respektive-2,8.

Med allt detta sagt, har varje marknad i den södra afrikanska regionen olika förhållningssätt till hur de bedriver verksamhet och handel med det internationella samfundet. Business Swedens team i Johannesburg har fått i uppdrag att bistå svenska intressen och öka handeln med regionen. Våra tjänster inkluderar tjänster såsom kartläggning, marknadsanalys, partner identifiering,  organisering av handelsdelegationer och statliga besök, rekryteringar, utställningar, och sammanslagningar och förvärv.

en bild

Rupa Thakrar Bagoon

Senior Project Manager Senior Project Manager
+27 (0)78 174 8884
en bild

Kudakwashe Koke

Associate Associate
+27 (0)83 853 3222