Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärsmöjligheter i Sydafrika

Sydafrika är en modern och industrialiserad marknad som har kommit långt i utvecklingen. Detta gör marknaden lämpad för en mängd företag av olika storlekar och inom olika industrier. Landets BNP på 313 miljarder USD är bland de största på kontinenten och bidrar till mer än hälften av regionens BNP.

Möjligheterna inom södra Afrikas större industrier såsom gruvindustrin, energi, transport och ICT är särskilt betydande och har en stark potential för tillväxt och regional expandering.

Drivet bakom landets utveckling påträffas främst inom gruvnäringen, industriella aktiviteter såsom smältning, pappersmassa, sockerbruk och den snabba industrialiseringen. När det kommer till energisektorn drivs den framförallt av partnerskap, där Sveriges roll i Power Africa-initiativet är ett av dessa.

Med sin geografiska position ger Sydafrika tillgång till nästan en miljard potentiella kunder i Afrika söder om Sahara, med Johannesburg som en hub för diverse regionala huvudkontor. Sex av de tio största företagen i Afrika har sina huvudkontor i Johannesburg; Imperial Holdings, Vodacom Group, Eskom, Bidvest Group, MTN Group och Sasol. Den ökande medelklassmarknaden i Sydafrika och tillgången till andra expanderande afrikanska marknader gör Sydafrika ideellt placerat för marknadsexpansion. Mer än 60 svenska företag har valt Sydafrika som bas för deras verksamhet i södra Afrika. Ericsson, SAAB, ABB, Volvo, Scania, AtlasCopco och Sandvik har alla deras regionala huvudkontor i Johannesburg.

Basen för prioriterade områden när det kommer till utveckling är kopplad till omfånget av företag, där produktion (13%), transport (10%), gruvnäring och konstruktion (12%) och samhällsservice (energi, vatten och avfallshantering) (4%) inkluderas. Den nationella utvecklingsplanen (NDP) har definierat dessa som nyckelområden för ekonomisk tillväxt i Sydafrika, vilket framhäver en stark politisk vilja att arbeta för att öka den årliga BNP-tillväxten till 5%.

Sydafrika fungerar i mångt och mycket som en utgångspunkt för flertalet varor som sedan distribueras till resterande del av Södra Afrikas Utvecklingsgemenskap (SADC). Som medlem i SADC, får Sydafrika ta del av fördelarna från det ekonomiska partnerskapsavtalet (EPA) mellan EU och sex andra medlemsländer i SADC.

Handeln mellan Sverige och Sydafrika är värderad till över 1 miljard USD per år, vilket gör det till en av de största handelsförbindelserna i Afrika. Sydafrika är den främsta mottagaren i södra Afrika när det kommer till utländska direktinvesteringar med ett inflöde på 5,7 miljarder USD under 2014. Landet fungerar således som en hub för kapitalisering av marknaden med Johannesburg Stock Exchange (JSE) som den största börsen i Afrika.

Business Sweden har en lång historia av att assistera de svenska företagens expansion i området. Kontoret kan även erbjuda erfarenhet och kunskap inom energi, gruvnäring och transport.

Kontakta oss så berättar vi mer om affärsmöjligheter i Sydafrika och hur vi kan hjälpa ert företag att expandera.

en bild

Rupa Thakrar Bagoon

Senior Project Manager Senior Project Manager
+27 (0)78 174 8884
en bild

Kudakwashe Koke

Associate Associate
+27 (0)83 853 3222