Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Business Sweden i Sydafrika

en bild
Sydafrika är en modern marknad med stor potential och affärsmöjligheter för företag av olika storlek. Gruvnäring, energi, ICT och transport är fortfarande de största industrierna som lockar svenska företag.

Idag är Sydafrika ett av de mest attraktiva och stabila länderna i Afrika. Landet är öppet för utländska investeringar och presenterar flera olika investeringsmöjligheter. Johannesburg är Sydafrikas största stad och ses som utgångspunkten till den afrikanska marknaden. Det sydafrikanska huvudkontoret placeras ofta i staden, vilket också gäller för många svenska företag i Sydafrika.

Sveriges export till Sydafrika ökade kraftigt efter att sanktionerna mot landet upphävdes 1993. På bara något år blev Sydafrika Sveriges klart största exportmarknad i Afrika. Efter en nedgång under recessionsåret 2009 ligger nu den svenska exporten återigen på över 7.5 miljarder kronor 2015 med en förväntad ökning för 2016. Den består framför allt av verkstadsprodukter, fordon och maskindelar. Exporten från Sydafrika till Sverige har dock inte återhämtat sig utan uppgick 2015 till knappt 2 miljarder kronor. Större delen utgörs av verkstadsprodukter, livsmedel (framför allt frukt, grönsaker och vin) och maskindelar.

Den sydafrikanska marknaden har många likheter med den svenska, och är stark inom bland annat innovation, gruvnäring och ingenjörskap. Energi, ICT och gruvindustrin är särskilt intressanta sektorer för svenska företag. Flera stora, svenska industriföretag som Ericsson, Scania och ABB har haft verksamhet i landet sedan 90-talet. Sydafrikas mobilmarknad har ökat med 12,8 procent sedan årsskiftet 2014-2015. Här finns också ett ökat fokus på förnyelsebar energi och investeringar inom området har ökat snabbt. I april 2015 fanns det 70 planerade energiprojekt i Sydafrika, varav över 50 inom vind, sol, vatten- och vågkraft.

Sedan 2003 har regeringen en lag som syftar till att rätta till den ekonomiska skillnaden mellan den vita minoriteten och den svarta majoriteten på grund av apartheid. Business Sweden har en tjänst som hjälper svenska företag med att möta kraven enligt Broad Based Black Economic Empowerment.

Business Sweden har funnits på plats i Johannesburg sedan 1999. Kontoret har idag åtta anställda med stor erfarenhet och kunskap från den afrikanska marknaden söder om Sahara. Från Johannesburg täcker vi även västra och södra Afrika med Namibia och Zambia.

Kontakta oss så berättar vi mer om affärsmöjligheter i Sydafrika och andra länder i södra och västa Afrika.

en bild

Ludvig Hermansson

Manager Southern Africa Johannesburg Manager Southern Africa, Johannesburg
+27 11 300 5600

Hur kan vi hjälpa dig?

Förstå förutsättningarna - var ska ni etablera er?

Vi för en dialog om vad ditt företag vill och vilka behov ni har, och kommer gemensamt fram till hur vi på bästa sätt kan hjälpa er. 

Välj strategi - på vilket sätt bör ni etablera er?

När vi är överens om vilken eller vilka marknader ni ska satsa på, tar vi fram en etableringsstrategi. Här slår vi fast hur etableringen bör ske. 

Kom på plats - genomför etableringsstrategin!

När etableringsstrategin är klar hjälper vi dig att komma på plats - snabbt och kostnadseffektivt. Vi fungerar som er förlängda arm på marknaden.

Läs mer om våra konsulttjänster

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.