Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Skånska premiumchips på väg till Finland

Larsviken är en unik chipstillverkare som förädlar potatisen och rotfrukterna, som de själva odlar på gården, till chips i det egna Chipseriet. Nu har de tilldelats Business Swedens livsmedelsstipendium som de bland annat har använt till att hitta en återförsäljare i Finland.

Larsviken är ett lantbruksföretag i sjunde generationen som odlar färskpotatis, sommarpotatis, purjolök, lök och rotfrukter. Rotfrukterna används till stor del i det egna Chipseriet där de tillverkar sina gourmetchips, Larssons chips.

Chipsen är inte bara populära på hemmaplan, även norrmännen har insett det fina med Larssons chips. Tack vare Business Swedens livsmedelsstipendium har Larsviken också slutit avtal med en återförsäljare i Finland som nyligen har fått sin första chipsleverans.

– I både Norge och Finland äter man mycket chips – i Finland finns ett stort intresse för våra chips med lakritssmak. Eftersom vi är ett litet företag vill vi vända oss till marknader som är hanterbara i storlek, säger Bitte Persson som är en av delägarna på Larsviken.  

Använder bara kallpressad rapsolja

Larsviken står själva för hela hela kejdan i chipsproduktionen. På gården odlar de potatisen och rotfrukterna som används till chipsen. Oljan som de friteras i är en kallpressad rapsolja från Österlen.

– Vi friterar bara 10 kilo potatis åt gången; det är en hantverksmässig process. Vi är den enda tillverkaren som använder sig av hundra procent kallpressad rapsolja. Den kallpressade rapsoljan innehåller både omega-3 och omega-6. Eftersom vi inte hettar upp oljan till så hög temperatur följer nästan alla nyttigheter med i chipsen, berättar hon.

Unikt med vildpotatis

Lantbruket har ett stort utbud av potatis och odlar sammanlagt cirka 550 olika sorter. Den potatis som för säsongen passar bäst till chipsen går till Chipseriet.

– Larsviken är också det enda företaget på marknaden som använder vildpotatis, en kusin till potatisen. I Sydamerika växer den vilt, men här i norden odlas den som vanligt. Vi använder en vackert solgul sort som är rik på karoten. 

Chipsen säljs i gårdsbutiker samt i utvalda ost- och delikatessbutiker över hela landet. Dessutom hittar man dem i Larsvikens egen webbutik.

– Våra chips är ett hantverk och kostar förstås lite mer än många andra – vi vänder oss därför till butiker som har ett tydligt kvalitetsfokus, säger Bitte Persson.