Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Västgötska ostar på frammarsch i Europa

Sveriges minsta mejeriförening, Gäsene, belönas med Business Swedens livsmedelsstipendium. Ostarna, gjorda på närproducerad mjölk från kor som betar på de västgötska slätterna, spås en lysande framtid i EU-länder med stark matkultur.

Nu ska Gäsenes närproducerade ostar hitta ut till matälskande länder i Europa. Mejeriet har nämligen fått Business Swedens livsmedelsstipendium som ska ge skjuts åt exportsatsningarna genom experthjälp på de marknader som företaget vill ta sig in i.

– Det är otroligt roligt att vi som ett relativt litet företag fick stipendiet. Det kommer att ge oss möjlighet att nå ut till nya marknader som vi tidigare inte hade muskler och mod till att närma oss, konstaterar Marcus Jansson, vd för Gäsene Mejeriförening.  

Hushållsosten storsäljaren

Några av mejeriets ostar säljs redan i butiker i London och i Hongkong.

– Tack vare Business Sweden i Shanghai träffade vi en grossist som visade intresse för vår ost. Nu säljer matvarukedjan ParknShop i Hongkong Bondmoran som är elva månader lagrad och Port Salut som har en mildare smak. I London säljer vi mycket av hushållsosten som utlandssvenskar tycker om.

Hushållsosten, som mejeriet har tillverkat sedan 1950-talet, går även bäst på hemmaplan. Bondmoran och Port Saluten är de ostar som har ökat mest i försäljningen på sistone. Gäsene märker också av en tydlig osttrend där smakrikare ostar blir allt mer populära.

– I dag vill många ha extralagrade ostar. Folk är även beredda att betala mer för osten än för bara några år sedan, berättar Marcus Jansson.

Gårdarna nära mejeriet

Gäsene Mejeri som startades 1931, är Sveriges minsta mejeriförening. Mejeriet ägs gemensamt av traktens bönder som varje år levererar cirka 18 miljoner liter mjölk till mejeriet.

– Mjölken som förädlas till ost kommer från gårdar som inte ligger mer än 2,5 mil från mejeriet. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på mjölken från ko till ost. Vi är stolta över våra ostar och lägger ner ett stort engagemang i mejeriet, vilket är en trygghet för konsumenterna, säger Marcus Jansson.