Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Stor efterfrågan på glutenfritt bröd

Fria Bröd belönas med Business Swedens livsmedelsstipendium. För stipendiesumman ska de satsa på att bli ännu starkare i de nio europeiska länder som de redan exporterar till. Både utomlands och i Sverige finns ett växande intresse för glutenfritt bröd.

I snart 20 år har Fria Bröd utvecklat och bakat glutenfria bageriprodukter. De exporterar till nio europeiska länder och är marknadsledande på glutenfritt bröd i Norden. I och med Business Swedens livsmedelsstipendium har Frias exportvisioner fått en extra skjuts. Målet är att bli ännu större på de marknader där de redan finns och att på sikt utvidga exporten till fler länder.

– Vi blev glatt överraskade när vi fick veta att vi hade fått livsmedelsstipendiet. Det är roligt att få bekräftelse på det vi jobbar så hårt för och så är det värdefullt att få stöd och hjälp i expansionen, säger Jeanine Öhrstedt Holmgren som är vd för Fria Bröd. Stipendiepengarna kommer de bland annat att lägga på marknadsundersökningar i några utvalda länder.

– Tack vare stipendiet kommer vi att kunna öka exporttempot, konstaterar Jeanine Öhrstedt Holmgren.

Smakar inte glutenfritt

En viktig anledning till Frias framgångar är att bröden och bageriprodukterna inte smakar som glutenfritt brukar göra. Till skillnad från många andra glutenfria alternativ är de lika saftiga som bröd bakade på traditionella mjölsorter.

– Glutenfria bröd åldras snabbare än vanligt bröd, eftersom de inte innehåller gluten. Därför fryser vi våra bröd direkt efter att de har gräddats så att de ska vara så färska som möjligt för konsumenterna.

Storsäljaren Fria Grova – som också har vunnit en internationell smaktävling – är Frias mest populära bröd på samtliga marknader som de exporterar till. Men det finns ändå vissa skillnader mellan olika länder när det gäller smakpreferenser.  

– Det är tydligt att sydeuropéer är mer intresserad av söta produkter än vi nordbor, berättar Jeanine Öhrstedt Holmgren.

Allt fler väljer bort gluten

Glutenfri mat är en del av hälsotrenden som fortsätter att växa i västvärlden. Förr om åren var det framför allt personer med celiaki som åt glutenfritt bröd. I dag är det annorlunda. Nu för tiden väljer många utan sjukdomen bort produkter med gluten och mjölkprotein av andra skäl.  

– Många upplever att de blir piggare och mår bättre av att låta bli gluten, men i dagsläget finns det inga vetenskapliga studier som stödjer detta. Därför stöttar Fria Bröd forskning om glutenintolerans. Vi tycker att det är viktigt att ta reda på hur det kan komma sig att allt fler människor drabbas av celiaki. De som får diagnosen vill vi erbjuda de bästa bageriprodukterna utan gluten, säger Jeanine Öhrstedt Holmgren.