Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Öländska delikatesser på export till grannländerna

I fjorton år har Birgittas Matbod AB tillverkat marmelader, smaksatt honung, chutney och senap. Nu när företaget har belönats med Business Swedens livsmedelsstipendium är de öländska specialiteterna på väg mot marknaderna i Danmark, Norge och Estland.

Birgittas Matbod AB är ett av de företag som belönas med Business Swedens livsmedelsstipendium 2014. Tack vare stipendiet har de nu kommit en bra bit på väg i exportplanerna av sin öländska marmelad, smaksatta honung, chutney och senap.

Framför allt satsar de på grannländerna Danmark, Estland och Norge. I Danmark har Business Sweden hjälpt Birgittas Matbod AB med en marknadsundersökning och en konkurrensanalys för att få reda på hur produkterna skulle kunna passa in i marknaden.

– Vi tänkte att vår marmelad och senap skulle passa danskarna, eftersom de äter mycket ost och korv. Men istället kommer vi nog att börja med att sälja den smaksatta honungen som tillhör ett segment där konkurrensen är mindre, berättar vd Charlotta Tunhov Grönstedt.

Tomatmarmeladen storsäljaren

Birgittas Matbod AB är ett familjeföretag som startades av Birgitta Tunhov för snart fjorton år sedan. Historien bakom den uppskattade tomatmarmeladen började med att Birgitta åkte förbi en tomatodling i hemtrakterna på Öland. Hon stannade till när hon såg att kilovis med fina tomater slängdes på komposten och frågade om hon fick ta med sig en del av det som ändå skulle kastas. Därefter började experimenten med olika recept hemma i köket. I dag är tomatmarmeladen fortfarande storsäljaren i sortimentet.

– Det är en sötsyrlig marmelad som passar jättebra till ost och ostkaka. Den är också god till pannkakor; hela familjen brukar tycka om den, säger Charlotta Tunhov Grönstedt som har tagit över företaget efter sin mamma.

Närproducerade råvaror

Till en början sålde Birgitta marmeladen på lokala marknader. Sortimentet har nu utökats till 25 produkter som tappas i 150 000 burkar om året.

– Vi samarbetar med lokala biodlare som tillverkar honungen vi smaksätter. Honungen är väldigt god till valnötter, Brieost och Camembert. Jordgubbsmarmeladen passar bra till grönmögelost, berättar Charlotta Tunhov Grönstedt.

Allt tillagas i det egna köket och majoriteten av råvarorna kommer från Öland.

– Vi är med i alla led. När det är jordgubbssäsong åker vi och hämtar nyplockade jordgubbar direkt från åkern. Två timmar senare kokar de i grytan. När det inte är så mycket industri över tillagningen får man en speciell känsla för produkten.

Till julen är senapssortimentet förstås populärt.

– Den grovkorniga senapen är omtyckt. Hovmästarsåsen som vi lanserade till midsommar kan lika gärna användas till julbordet. Vi har också syltade tomater med smak av kanel och nejlika som smakar bra till leverpastej eller revbensspjäll, säger Charlotta Tunhov Grönstedt.