Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Kanada: Möjligheter inom arktiska Kanada

Stigande temperaturer och ändrade klimatförhållanden påverkar Kanadas norra delar snabbare än någonsin. Med längre somrar och minskande perioder då land och hav täcks av is är möjligheterna för industrier att växa mer uppnåeliga och tilltalande än tidigare, särskilt för gruv- och olje- och gasindustrin.

Kanadas tre nordliga områden består av Yukon, Nunavut och Northwest Territories, vilka förväntas inneha betydande volymer av diamanter, järnmalm och sällsynta jordartsmetaller, samt över 35 % av Kanadas outnyttjade olje- och naturgasreserver. Effekterna av klimatförändringarna har minskat de extrema förhållanden som tidigare rådde, vilket innebär en lägre risk vid konstruktion av infrastruktur och byggnader, vid användandet av maskiner och samt vid transporter.

En nyckelfaktor för utvecklingen i norr är minskandet av havsisen och öppningen av Nordvästpassagen, en farled i Kanadas arktiska skärgård som förbinder norra Asien till Europa vilket minskar både tid och avstånd för havstransporter. Detta kommer inte bara att underlätta globala transporter utan också hjälpa till med att förse välbehövliga leveranser till urbefolkningarna i norr som består av cirka 100 000 personer. Utmaningarna som urbefolkningarna står inför medför också möjligheter för företag som kan förse dem med bostäder, tillförlitliga energikällor, kommunikation och arbete/yrkesutbildning.

Läs vår rapport om Arktiska Kanada för att ta del av möjligheterna som finns, de sociala och ekonomiska utmaningarna samt likheterna som finns mellan Sverige och Kanadas nordliga delar.

Dokumentinformation
Datum: 9 jun 2016
Storlek: 1,4 MB(pdf)
Ladda ner