Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Uzbekistan: Marknadsutsikter 2018

Med en uppsättning av strukturella och omfattande reformer har Uzbekistan vidtagit åtgärdar för att hantera landets akuta ekonomiska situation och dess sociala utmaningar. Det initiala resultaten har visat en positiv effekt för öppnandet och liberaliseringen av landets ekonomi, vilket uppmuntrar ett ökande antal internationella aktörer att överväga ett marknadsinträde.

Det är med glädje vi kan presentera denna introduktion till Uzbekistan.

I slutet av 2016 lanserade den då nyligen tillträda presidenten Shayvkat Mirzjyoyev ett progressivt ekonomiskt reformprogram för att omforma det Sovjet-inspirerade centraliserade systemet för ekonomisk styrning.

Från och med början av 2017 infördes omfattande förändringar, inklusive en liberalisering av valutamarknad i september 2017, för att markera ett tydligt skifte till öppenhet mot internationell verksamhet. President Mirziyoyevi är fast besluten att förbättra politiska relationer och handelsrelationer med landets grannländer. Han har vidtagit ett antal åtgärder för att förbättra landets mänskliga rättigheter. Transportförbindelserna förbättras, och handelsrestriktionerna blir kontinuerligt lättade eller borttagna. Regeringen fortsätter att arbeta med ett ökande antal utländska stater för att förbättra de politiska banden och attrahera investeringar.

Dessa åtgärder, i kombination med Tasjkents insatser för att förbättra förbindelserna med de centralasiatiska grannarna och de viktigaste utomstående aktörerna i regionen: Ryssland, Kina och USA, kan vara en signal för kommande positiva förändringar.

Utifrån Business Swedens erfarenheter och interaktioner med det flesta svenska företag som är intresserade av Uzbekistan eller verksamma Centralasien ser vi behovet av vägledning och tillförlitliga råd när man beslutar om frågor som rör marknaden. Vi har levererat olika projekt i Centralasien i över ett decennium och är bekanta med de lokala aspekterna av affärsklimatet. Vi hoppas kunna ge dig en nya insikter med denna rapport, och att vi kan var rådgivande för dig i dina beslutsprocesser.

För mer information om utvecklingsmöjligheterna i Uzbekistan, vänligen kontakta vårt team i Moskva.

BUSINESS SWEDEN I MOSKVA

Dokumentinformation
Datum: 22 nov 2018
Storlek: 1,8 MB(pdf)
Ladda ner