Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Svenska SIB sopar snö från koreanska landningsbanor

en bild
För en flygplats är det viktigt att i varje stund kunna garantera start och landningsbanornas skick och kvalitet och att hålla dem fria från bland annat snö och is. För passagerarnas komfort och säkerhet kan det vara helt avgörande.

SIB Brushtech i Västerås erbjuder ett kassettborstsystem bestående av en patenterad axel och utbytbara kassettborstar till de maskiner som rengör start och landningsbanorna från snö och is. Kassettsystemet är kanske världens mest effektiva och säkra system med hög prestanda och livslängd, och genom smarta lösningar är systemet enkelt att montera, vilket spar både ryggar och förbättrar arbetsmiljön. En minskning av användandet av kemikaler är dessutom en fin miljöbonus. 

Av företagets totala omsättning på cirka 40 miljoner kronor går cirka 80 procent på direktexport till Europa och Nordamerika. Som ett nästa steg i utvecklingen var det dags att titta på Asien och länder med stora flygplatser där snön kan ställa till med problem på flygplatserna. Valet föll på Sydkorea som ett första land att undersöka.

- Vi var nyfikna på Korea och ville undersöka om det fanns en efterfrågan på kvalitetsprodukter. Vi ville även kolla om det var tuff konkurrens från andra tillverkare i Asien, säger Cecil Dahlberg, vd på SIB Brushtech.

Via Business Swedens regionala exportrådgivare för Västerås inleddes ett samarbete med kontoret i Seoul. och i slutet av september 2015 påbörjade man en marknadsundersökning i Sydkorea. Genom intervjuer med de största flygplatserna i landet och diskussioner med andra aktörer inom branschen visade det sig att det fanns en stor efterfrågan på kvalitetsprodukter och att man idag bara använde sig av importerade fabrikat.

Rätt kontakter och språkkunskaper 

I december åkte företaget över och träffade representanter för två flygplatser och några tänkbara distributörer för djupintervjuer och diskussion om eventuellt framtida samarbete. Resan resulterade i att företaget fick bra kontakt med en distributör som redan hade bra kontakter med de stora flygplatserna och bra erfarenhet av företagets typ av produkter.

- Vi kom in väldigt bra och fick träffa viktiga personer på flygplatserna som annars hade varit svårt att få träff med om vi kört i egen regi, säger Cecil och fortsätter:

- En annan reflektion jag gjorde var att även om man är van att klara sig själv när man är ute och reser, så är detta svårt i Sydkorea. Man måste ha någon med sig som kan koreanska, det går inte med bara engelska.

I början av maj kom så det glada beskedet. Företaget har fått en beställning på sina bortsystem genom maskinbyggarna som ska leverera till Sydkoreas största flygplats Incheon under 2016 och 2017.

- Nu är det självklart en fördel att vi har distributören på plats och bra kontakter med flygplatsen, det bäddar för fortsatta affärer, säger Cecil Dahlberg.

en bild

Johan Chun

Trade Commissioner South Korea Seoul Trade Commissioner South Korea, Seoul
+82 70 4713 5910
E-post Johan.Chun@business-sweden.se