Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Solvina får genombrottsorder i Zambia

en bild
Solvina inleder samarbete med Zambias största energibolag, Zesco. Detta tack vare kontakter som etablerades under en delegationsresa till Sydafrika i maj 2015 som Business Sweden anordnade.

Solvina är ett ingenjörsföretag inom energi och ledningssystem med huvudkontor i Göteborg. Företaget arbetar med att designa och optimera större system för energiförsörjning. Den stora kundgruppen är svensk basindustri. Typiska tjänster är bland andra analys av energinät, ö-driftstestning och lösningar för energioptimering.

Solvina deltog i en energidelegation till Sydafrika i maj 2015 som arrangerades av Business Sweden and Svenska ambassader i ett antal länder söder om Sahara. Under besöket anordnades affärsmöten mellan de svenska företagen och representanter för energibolag i en rad olika Afrikanska länder. Under ett av dessa möten inleddes diskussioner mellan Zesco, ett av de största energibolagen i Zambia, och Amer Omanovic, vd för Solvina.

Delegationsresa ledde till affärer

Resan ägde rum i maj och i december hade Solvina fått sin första order från Zesco.

- Resan blev helt avgörande för vårt erbjudande i Afrika. Mötena med företagen som arrangörerna har matchat oss med var ovärderliga. Skulle Solvina gjort det här i egen regi hade det tagit oss ett år och kostat 20 gånger så mycket, säger Amer Omanovic och tillägger:

- Idag saknar två tredjedelar av befolkningen i Zambia tillgång till el. Nu ökar vi kunskapen hos elbolagen så att de mer kostnadseffektivt kan bygga ut landets kraftnät.

Långsiktigt engagemang

Ett stort hinder för utvecklingsländer är de höga priserna på programvara, vilket hindrar företagen från att bygga upp egen kunskap. Därför har Solvina erbjudit sitt datorprogram Simpow för kraftsystemanalys med tillhörande utbildning till ett påtagligt reducerat pris.

- Vi tänker långsiktigt och ser att vårt engagemang kan spridas till fler delar av Afrika. Genom vårt stöd kan Zesco nu justera och optimera bygget själva. Det är både kostnadseffektivt och kompetensutvecklande, säger Amer.

- Främjandet av svenska energilösningar i Afrika är ett område som Business Sweden prioriterar och där vi har ett nära samarbete med Sveriges ambassader och andra medlemmar av Team Sweden. Inom kort lanserar vi också ett särskilt program för att ytterligare öka stödet till svenska energiföretag, avslutar Staffan Arbring, handelssekreterare Sydafrika.

en bild

Ludvig Hermansson

Manager Southern Africa Johannesburg Manager Southern Africa, Johannesburg
+27 11 300 5600