Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Medicintekniskt företag finner stöd att etablera sig och expandera i USA

en bild
RaySearch Laboratories AB i Stockholm såg ett behov av att etablera ett dotterbolag i USA för att påbörja försäljningen av deras mjukvara för strålbehandling av cancer på den amerikanska marknaden. Business Sweden stöttade RaySearch under denna process genom att erbjuda administrativ support för deras nybildade amerikanska dotterbolag.

RaySearch Labratories är ett medicintekniskt företag som utvecklar mjukvara för strålbehandling av cancer. Företagets produkter används för att förbättra effektiviteten, kvalitén och säkerheten kring strålbehandling genom att optimera strålningsdosen individuellt för varje cancerpatient. Historiskt sett har deras produkt sålts som en del av andra företags system. Under 2011 insåg RaySearch att det fanns ett behov av att gå ut direkt på världsmarknaden och eftersom RaySearch främst fokuserar på mjukvaruutveckling insåg de att de behövde arbeta tillsammans med ett amerikanskt företag som kunde hantera försäljning, support och utbildning för Nord- och Sydamerika. 

Business Sweden stöttar RaySearch genom att erbjuda Business Support Office-tjänster som bland annat innefattar bokföring, virtual office, löneutbetalning, skatterapportering och årsredovisning. Genom att låta Business Sweden ta hand om dessa administrativa uppgifter har RaySearch Americas Inc mer tid att koncentrera sig på att etablera sin närvaro och expandera sin försäljning i USA. 

ETT PERFEKT EXEMPEL PÅ EN KLASSISK TILLVÄXTTREND

- RaySearch är ett utmärkt exempel på hur svensk teknologi kan påverka den amerikanska marknaden positivt, säger Cynthia Finstad, senior revisor på Business Sweden.

RaySearch tog kontakt med Business Sweden då de precis startade sin verksamhet i USA, 2011.

 Det har varit oerhört givande att se RaySearch växa från etablering till det framgångsrika företag de är idag, säger Cynthia. RaySearchs licenser har blivit implementerade på sjukhus över hela USA och Kanada och Business Sweden har stöttat dem hela vägen dit.

Business Sweden har även assisterat RaySearch med ad-hoc support på den kanadensiska marknanden. Samarbetet mellan Business Swedens amerikanska och kanadensiska kontor har bland annat underlättat förtydligandet av de komplicerade skillnaderna mellan de olika ländernas skattesystem. Business Sweden har även försett RaySearch med information och hjälpt besvara frågor på en regelbunden basis under samarbetet. 

ETT STARKT TEAM EFFORT LEDER TILL FORTSATT SUCCÉ

- Som ett tillväxtföretag hjälpte Business Sweden oss att förstå hur vi bäst kunde hantera den amerikanska företagsvärldens olika krav och regleringar.  Detta lät oss fokusera på våra tjänster och vad som krävdes för oss att växa ytterligare, noterar Marc Mlyn, President, RaySearch Americas, Inc.

RaySearch startade sin amerikanska verksamhet med enbart tre personer. Tack vare deras fokus på försäljning och marknadsföring kombinerat med Business Swedens administrativa support har RaySearch Americas lyckats växa till 20 anställda. Tillväxten i USA har även tillåtit moderbolaget i Sverige att växa till totalt 200 anställda.

Under RaySearch snabba expansionsfas blev HR-relaterade frågor allt mer komplicerade. Business Sweden hjälpte därför RaySearch att anställa en HR firma baserad i Chicago. Denna partner stöttade RaySearch med HR-relaterade tjänster samtidigt som Business Sweden kunde fokusera på administrativa uppgifter och fakturahantering. Tack vare att varje partner specialiserade sig på olika delar av verksamheten sköt RaySearch tillväxt i höjden trots den konkurrenskraftiga marknaden. 

- Det fanns en underliggande tillit mellan Business Sweden, RaySearchs moderbolag i Sverige, och dotterbolaget i USA som fick oss alla att känna oss väldigt trygga. Detta fungerade oerhört väl mellan alla tre aktörer. Allt som allt är vi väldigt tacksamma och nöjda med Business Swedens tjänster. Vi beräknar att vår tillväxt kommer att fortsätta växa exponentiellt i framtiden och det har varit högst kritiskt att få den support Business Sweden erbjöd oss under starten av vår verksamhet i USA, säger Marc.

en bild

Cynthia Finstad

Consultant, Accountant Chicago Consultant, Accountant, Chicago
+1 312 781 6238
E-post cynthia.finstad@business-sweden.se