Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

"Rapid by name, rapid by nature"

en bild
Rapid hade lång erfarenhet av produktion och försäljning i USA när de kontaktade Business Sweden för att få stöd i sökandet efter nya produktionsfaciliteter. Business Sweden utförde en benchmark-analys som gynnade Rapids förhandlingar med delstaten Pennsylvania.

Rapid Granulator är ett Bredarydbaserat företag som utvecklar och tillverkar granuleringskvarnar för alla typer av produktionsspill i plast. Granuleringskvarnarna används primärt av plastproducerande företag för att återvinna och återanvända spillmaterial från tillverkningsprocessen.

Rapid är väletablerade på den amerikanska marknaden, men när företaget bytte ägarskap behövde Rapid hitta en ny bas för sin produktion. För att kunna avgöra om det bästa alternativet var att fortsätta aktiviteterna i Pennsylvania eller att flytta till en annan delstat sökte Rapid hjälp från Business Swedens lokala kontor. Business Sweden utförde en benchmark-analys på delstatlig nivå för att skapa underlag för Rapids beslut. Brian Sara, Konsult på Business Sweden, var del av teamet som stöttade Rapid.

- Företaget insåg att varje region och delstat har sina för- och nackdelar när det kommer till produktionsdskostnader och lokala incitament. Att analysera och jämföra dessa alternativ kan dock vara utmaning, säger Brian. 

RAPID DRAR NYTTA AV BUSINESS SWEDENS EXPERTIS

Business Swedens team kombinerade desk research, analyser och intervjuer med intressenter och experter för att komma fram till förväntade etableringskostnader i Pennsylvania jämfört med andra delstater. För att kunna fastställa den förväntade kostnaden togs flera faktorer i beaktning, bl.a. driftskostnader för byggnader, lönekostnader och löneförhållanden, närhet till leverantörer och incitament på delstatlig och lokal nivå. Analysen visade att North och South Carolina var väldigt fördelaktiga.

- Vi har gjort den här typen av analyser för många svenska företag. Den största utmaningen är att varje delstat endast ger information om sin delstat och de har samtidigt ett incitament till att framhäva sig själva. Företagen behöver ett bredare perspektiv. Denna typ av projekt belyser värdet av analyser samt den ökade betydelsen av de södra delstaterna när det kommer till tillverkning. Där finns många bra anledningar till varför just denna geografi lämpar sig för tillverkning, däribland kostnader och aggressiva incitament för företag, säger Phillip Thompson, projektledare hos Business Sweden, också del av teamet som stöttade Rapid

Rapid är nöjda med projektet:

- Teamet var väldigt erfarna, det märktes att de hade jobbat med denna typ av projekt innan. Det var väldigt värdefullt att vi kunde använda Business Swedens team till att diskutera olika frågor under projektet, säger Bengt Rimark, Rapids VD och global försäljnings och marknadsföringsdirektör.

FÖRHANDLINGAR MED DELSTATEN GYNNAR RAPIDS ETABLERING

Analysen gav Rapid insikter om möjligheter som fanns i USA.

- Vi visste inte i vilken utsträckning vårt företag kunde få support från staten och det förtydligades på ett bra sätt i analysen. Vi fick praktisk information om man ska kommunicera meddelstaten och hur man kan förhandla, säger Bengt.

Rapid använde analysen i förhandlingar med tre delstater och valde slutligen att etablera sig i Pennsylvania. Utöver värde i form av besparingar som ett resultat av förhandlingarna så gav analysen Rapid trygghet i sitt beslut.

- Att ta den här typen av beslut är inget sprintlopp, detta är en bas för företaget för de närmsta tio åren. Hjälpen vi fick från Business Sweden gjorde att vi snabbare kunde presentera en lösning och gav oss en objektiv bedömning utifrån de kriterier som vi ställde upp. Det är värdefullt att veta att vi har tagit ett objektivt bra beslut som vi kan rättfärdiga mot styrelsen, säger Bengt.

Samarbetet är också uppskattat av Business Swedens team:

-Hela vårt team uppskattade att arbeta med Rapid. Inte nog med att de var en väldigt bra arbetspartner, men de förstod även betydelsen av vår analys för deras framtida verksamhet. Vi ser fram emot att följa Rapids tillväxt här, säger Brian