Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Svenska Pöyry får uppdrag inom ”Power Africa”

en bild
Konsultbolaget Pöyry Sweden ska göra ett projekt inom ramen för Obamas ”Power Africa” initiativ som Sverige har anslutit sig till. Pöyrys projekt är en kraftledning i Moçambique som ska ge el till cirka en halv miljon människor. Kontakter som knöts under en delegationsresa anordnad av Business Sweden bidrog till affären.

Pöyry är ett av de första bolagen i Sverige som startar ett projekt inom ramen för Power Africa. På uppdrag av Moçambiques statliga elbolag EdM ska Pöyry undersöka hur man kan bygga en 20 mil lång kraftledning mellan de två städerna Massinga och Vilanculos längs med den sydöstra kusten i Moçambique.

- En kraftledning mellan Massinga och Vilanculos skulle säkra eltillgången för uppskattningsvis 500 000 människor. Det känns fantastiskt att med vår kompetens få bidra till att ledningen blir verklighet, säger Stefan Nyström, vd Pöyry Sweden.

I Moçambique saknar tre av fyra, totalt cirka 17 miljoner människor, direkt tillgång till el från det nationella nätet och strömavbrott är snarare regel än undantag. Pöyrys uppdrag omfattar bland annat att beräkna efterfrågan på el i området, dra upp den preliminära rutten och designen för ledningen samt göra en miljökonsekvensstudie, en kostnadsuppskattning, en finansiell analys, en riskanalys och en systemstudie kring stabilitet, tillförlitlighet, felanalyser och belastningsflöden.

- Sverige är det första land som anslutit sig till Power Africa-initiativet och det finns ett stort intresse från svenska företag att vara delaktiga i projekten. Detta visade sig bland annat i den rekordstora energidelegation som under ledning av statssekreterare Oscar Stenström besökte Sydafrika i maj. Delegationen, där Pöyry ingick, träffade beslutsfattare från olika afrikanska länder söder om Sahara, däribland Mocambique. säger Cherif Sayed, regionchef för Afrika och Mellanöstern på Business Sweden. 

Business Sweden ökar stödet till svenska energiföretag i Afrika

Främjandet av svenska energilösningar i Afrika är ett område som Business Sweden prioriterar och där vi har ett nära samarbete med Sveriges ambassader och andra medlemmar av Team Sweden. Inom kort lanserar vi också ett särskilt program för att ytterligare öka stödet till svenska energiföretag, säger Staffan Arbring, handelssekreterare för Södra Afrika.

*Två tredjedelar av alla människor i Afrika söder om Sahara saknar tillgång till elektricitet. ”Power Africa” är ett initiativ från den amerikanska regeringen för att fördubbla tillgången till elektricitet. Sverige var det första landet som, år 2014, anslöt sig till initiativet.