Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

LKAB Minerals flyttar sin verksamhet med Business Swedens stöd för att driva tillväxt

en bild
LKAB Minerals Group, ledande inom industriella mineraler och med aktivitet världen över, arbetar med olika produktapplikationer inom marknaden för industriella mineraler. Med hjälp av Business Sweden i USA flyttade LKAB Minerals sitt kontor och verksamhet i USA från Cincinnati, Ohio, till Chicago, Illinois.

LKAB Group grundades 1890 och har sedan dess vuxit till att bli en av världens mest framträdande tillverkare av högutvecklade järnmalmsprodukter som förser kunder världen över med miljontals ton årligen. Företagets dotterbolag, LKAB Minerals, grundades 1989 och har 350 anställda som utvecklar, producerar och marknadsför mineraler som är skräddarsydda för olika branscher på diverse marknader. LKAB Minerals etablerades först i USA, i Cincinnati, Ohio, för 15 år sedan. Huvudorsaken till varför företaget valde att etablera sig i USA var närheten till kunderna och möjligheten att vara mer flexibla vid beslutsfattande. 

Omflytt inom USA och rekrytering av ny kompetens

LKAB Minerals ville utöka sitt USA-team med rätt kompetenser för att kunna skapa en stabil grund för framtida tillväxt. När företaget bestämde sig för att flytta från Cincinnati till Chicago kontaktades Business Sweden för stöd med flytten men även för att rekrytera rätt medarbetare till USA-kontoret. Anledningen till varför LKAB Minerals valde att samarbeta med Business Sweden var Business Swedens marknadskompetens, breda nätverk samt erfarenhet från liknande projekt. Peter Mörtlund, ansvarig chef för LKAB Minerals Inc., förklarar: “Vi bestämde oss för att arbeta med Business Sweden i samband med vår omflytt då de har en unik kombination av kompetenta svenska och amerikanska medarbetare men även då de erbjuder ett brett spektrum av tjänster som vi visste att vi skulle kunna nyttja vid framtida behov.”

Att dela kontor och kunskap bygger tillit

Initialt stöttade Business Sweden LKAB Minerals med kontorsutrymme under omflyttsperioden följt av rekrytering av en senior redovisningsekonom. Asli Sungur, projektledare på Business Sweden delar med sig av sina erfarenheter: ”Vårt samarbete med Peter och hans team var väldigt effektivt eftersom vi träffades på daglig basis då vi delade kontorsyta. På så vis kunde vi följa deras resa i USA och bättre förstå företagets behov. LKAB Minerals fick också insikt i hur Business Sweden arbetar, vilket ytterligare bidrog till att skapa tillit mellan oss.”

Idag har LKAB Minerals sitt huvudkontor i Chicago, där de har fem anställda. Enligt Peter Mörtlund har Business Sweden varit en värdefull samarbetspartner, framförallt tack vare sin breda kompetens inom företaget: ”Det har varit väldigt värdefullt för oss att sitta sida vid sida med Business Sweden i USA. Det har underlättat för oss att hantera en del frågeställningar både enkelt och snabbt genom att vi givetvis lärt känna teamet på ett helt annat sätt. Hade vi känt till den breda variationen tjänster som Business Sweden erbjuder hade vi förmodligen även nyttjat dessa tjänster istället för att gå till andra externa partner.”

 

en bild

James Armstrong

Project Manager Chicago Project Manager, Chicago
+1 312 781 6223