Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Hestrahandsken

en bild
Hestrahandsken / Martin Magnusson & Co, mer känt som Hestra Gloves, är ett internationellt familjeföretag med huvudkontor i Hestra, Sverige. Med en 82-årig historia att tillverka och sälja handskar till mer än 30 länder världen över har företaget nyligen etablerat ett dotterbolag och fabrik i Hai Phong Vietnam. Syftet med etableringen är att stödja den ökade globala efterfrågan och för att utnyttja Vietnams kompetens och konkurrenskraftiga arbetskraftskostnader.

Hestra tillverkar och säljer många olika typer av handskar. Handskar för skidåkning och utomhushandskar utgör den största andelen sett till försäljning, följt av klädeshandskar och arbetshandskar (Hestra Job). Hestras nyaste fabrik finns i en väletablerad industripark utanför Hai Phong, en hamnstad i norra Vietnam. Fabrikens tillverkning syftar till att stödja ett ökande antal av ordrar för Hestra Gloves globalt och kompletterar nuvarande fabriker i Ungern och Kina.

Hestra följde ett strukturerat tillvägagångssätt när fabriken etablerades. Första steget var att utvärdera deras investeringsplaner i Vietnam genom en förstudie där olika etableringsalternativ och deras implikationer kartlagdes. Nästa steg var att identifiera tillgängliga platser i industriparker och de relaterade incitamenten för Hestra att ha sin fabrik just där. Parallellt med etableringsprocessen gjordes också ansökningar för certifikat och licenser för investeringar, företagande och handel. Hestra Vietnam fick sina certifikat för att bedriva verksamhet i Vietnam i slutet av 2017. Samtidigt rekryterades en lokal finanschef som är en nyckelperson i det tidiga stadie som man befinner sig i då man ska behöva navigera sig i de lokala regelverken.

Anton Magnusson, ordförande och VD Hestra Vietnam, berättar: “Förstudien för etableringen var viktig för oss för att få en bättre förståelse om olika etableringsalternativ och affärsklimatet. Vi lärde oss också att registreringsprocessen i Vietnam innebär mycket pappersjobb och kräver konstant interaktion med myndigheterna. Denna process är inget undantag för Hestra. Utan lokal kännedom hade registreringen kunnat ta månader eller år med ytterligare pappersjobb. Vi använde oss av Business Sweden som rådgivare genom hela processen, från förstudie för etableringen till att undersöka etableringsplats och även rekrytering av finanschef. Vi uppskattar deras djupa förståelse för marknaden och regelverken. Det har också känts bekvämt att ha en förtroendeingivande rådgivare utomlands som vi kan lita på och vi var förvånade över hur smidig etableringsprocessen var.”

Diem Anh Tran, Consultant på Business Sweden, har varit med och givit stöd genom hela etableringsprocessen och hon säger att det har varit väldigt spännande att jobba med projektet. “Vi är glada att se ett ökande intresse från svenska företag som vill investera i tillverkning och produktion i Vietnam. Hestra är fortfarande ett av få svenska företag som har produktionsanläggning i Vietnam och vi ser fram emot att stödja fler företag i deras etableringsprocess.”