Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Bergteamet borrar i världens största koppargruva

en bild
När Bergteamet, som levererar en komplett portfölj av tjänster för underjordsgruvor, ville ta det fulla steget utomlands så föll valet av första marknad på Chile. De kontaktade Business Sweden som hjälpte till med kontorsplatser och rådgivning inför en dotterbolagsetablering i landet. Dessutom har Bergteamet deltagit i flertalet av Business Swedens främjandeaktiviteter.

Bergteamet AB i Boliden grundades 1999 och är ett bergentreprenadföretag för gruvverksamhet och infrastrukturprojekt. Bergteamet är ett av de ledande entreprenadföretagen för underjordsarbeten inom gruvindustrin i Europa och utför alla typer av tunnel- och schaktarbeten samt utveckling och underhåll av bergentreprenadutrustning.

Långsiktig och strategisk syn

Då Chiles gruvsektor är världens femte största, samtidigt som konkurrensen är låg och landet är politiskt och ekonomiskt stabilt, så var det en passande marknad för Bergteamet. De fick sitt första projekt i Chile redan 2007 och man hade från början en långsiktig och strategisk syn på den chilenska marknaden eftersom det fanns stor affärspotential och möjligheter för företaget att växa ytterligare. Bergteamet kontaktade Business Sweden 2011 för att få råd inför dotterbolagsetableringen i Chile och valde därefter att etablera sitt kontor i Business Swedens lokaler i Santiago.

- I Chile är det viktigt att du kan visa upp en lokal adress i ett välkänt område så att du framstår som seriös leverantör. Business Sweden erbjöd oss ett bra alternativ, säger Erik Selin, vd på Bergteamet i Latinamerika.

Rida på Sveriges goda rykte

Som ett nytt och mindre företag var det också viktigt för Bergteamet att synas inom de större gruvrelaterade sammanhangen och att dess lösningar uppmärksammas av potentiella kunder. Bergteamet deltog därför i flera främjandeaktiviteter som Business Sweden arrangerade med fokus på den chilenska gruvsektorn, bland annat som huvudsponsor av en heldagskonferens under rubriken ”Team Sweden”. Bergteamet var även gulddeltagare på den svenska paviljongen som Business Sweden arrangerade på Expomin, en av Latinamerikas största gruvmässor, där svenska företag fick möjlighet att anordna tekniska seminarier och att bjuda kunder till en VIP-mottagning i det svenska residenset.

- För Bergteamet var det ett stort värde att delta i Business Swedens aktiviteter eftersom vi behövde få visibilitet hos potentiella kunder. Dessutom kunde vi rida på det goda rykte som Sverige har i Chile och styrkan av det svenska gruvklustret av företag här, säger Erik Selin.

Idag sysselsätter Bergteamet ett 20-tal personer i Chile och man har flera pågående projekt, inklusive i Chuquicamata som kommer att bli är världens största underjordsgruva. Många nya möjligheter har uppkommit, inte enbart i Chile utan även i andra länder i Latinamerika.