Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Exportteknik nyckel till smidiga utlandsaffärer

I ett så pass stort företag som ABB måste processerna för export gå smidigt för att inte riskera extra kostnader. Tack vare hjälp från Business Swedens exporttekniska avdelning lyckas Heidi Steiner koordinera företagets olika enheter. "Kunskapen behöver helt enkelt sitta i väggarna", säger hon.

Med en historia som sträcker sig över 120 år tillbaka är ABB idag världsledande inom kraft- och automationsteknik. Tack vare ett kontinuerligt arbete med forskning och utveckling fortsätter företaget att skapa innovationer och man kan finna deras teknik i många delar av vårt moderna samhälle. ABB verkar i cirka 100 länder och sysselsätter 140 000 personer, varav drygt 9000 i Sverige. En organisation av den här storleken ställer höga krav på att handeln med andra länder sker på ett smidigt sätt, vilket gjorde att Heidi Steiner valde att kontakta Business Swedens exporttekniska avdelning.

Behov av praktisk förståelse

ABB:s organisation består av fem olika divisioner som är uppbyggda av olika affärsenheter inriktade på särskilda branscher och produktområden. Mitt bland dessa enheter arbetar Heidi Steiner centralt med frågor relaterade till Trade Compliance. I samverkan med företagets olika avdelningar arbetar hon för att allt som ABB utvecklar, producerar och säljer till kunder, framförallt utanför EU, når kunden i rätt tid och på rätt sätt utifrån rådande lagstiftning. Det var när Heidi började på tjänsten för snart två år sedan som hon kände ett behov av att lära sig mer om området och började söka externt efter kurser.

- Jag ville få en mer ”hands on”-förståelse för verkliga problem och hur de olika dokumenten ser ut för att förstå våra intressenter och kunder lite bättre, säger Heidi Steiner.

Plattform för lärande och utbyte

Det dröjde inte länge förrän hon kom i kontakt med Business Swedens avdelning för exportteknik. ABB använde sig sedan länge av guiderna Skeppningshandboken och Frihandelsguiden, som fungerat som ”en bibel” för att förstå dokumentkrav på olika marknader. Heidi har hittills gått kurser frihandelsregler och exportdokumentation, och kan absolut tänka sig att gå fler utbildningar via Business Sweden.

- Utbildningarna har varit otroligt givande, inte minst för att jag fått möjlighet att träffa personer som arbetar med liknande frågor i andra branscher. Det är jättebra att få en plattform där man inte bara får den information som utbildningsledaren förmedlar, utan även ett utbyte av andra deltagare. Man arbetar ju ofta ensam med dessa frågor ute på företagen, säger Heidi.

Heidi har dessutom haft stor hjälp av mer praktisk handledning via telefon. När hon behöver hjälp så måste det ske snabbt, annars finns det risk för höga kostnader. Heidi har bara goda erfarenheter av detta och har fått en snabb och bra service från såväl den exporttekniska avdelningen som personer på utlandskontoren. Möjligheten att få en direktkontakt på de utländska marknaderna ser hon som en stor fördel.

- Det är fantastiskt bra med lokala kontakter. Jag har fått hjälp av kontoren både i Ryssland och i Kina med expertkunskap som vi inte haft tillgång till tidigare. Att ha den bredden är en otrolig styrka hos Business Sweden, säger Heidi.

Komplex organisation ställer höga krav

Även om Business Sweden ofta arbetar med små- och medelstora företag så menar Heidi att stora bolag som ABB har minst lika stort behov av att kontakta Business Sweden och andra exportfrämjande myndigheter såsom SEK och EKN, något som hon endast har positiva erfarenheter av. I en så pass komplex organisation behövs det stora kunskaper om olika regler och potentiella handelshinder.

- Jag har tack vare utbildningarna kunnat sprida mina nya lärdomar internt till de olika enheterna på ABB. Kunskapen behöver helt enkelt sitta i väggarna, så jag kommer att fortsätta ta hjälp av Business Sweden, säger Heidi.

en bild

Yvonne Brycker

Stockholm , Stockholm
+46 8 588 660 17
E-post yvonne.brycker@business-sweden.se