Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Systemair utökar sin verksamhet i Östafrika

en bild
För att verkställa sin tillväxtstrategi och öka försäljningen i Östafrika, beslutade Systemair sig för att placera en lokal representant i Kenya. Business Sweden ansvarade för rekryteringen och idag bidrar Systemairs representant till ökad försäljning i regionen

Systemair är ett ledande ventilationsföretag med verksamhet i 49 länder. I sortimentet ingår energieffektiva fläktar, ventilationsaggregat, produkter för luftdistribution, luftkonditionering, luftridåer och värmeprodukter. Systemair hade kommersiell närvaro i Afrika sedan tidigare men trots lovande marknadspotential var Afrika Systemairs minsta regionala marknad. Detta motiverade beslutet att anställa en representant baserad i Östafrika. Systemairs avsikt med ett representationskontor i Kenya var att utvidga den kommersiella verksamheten och täcka Kenya, Uganda, Tanzania, Etiopien, Rwanda, Eritrea, Sydsudan och Kongo.

För att förverkliga planerna om ökad närvaro i Kenya och resten av Östafrikaregionen, tog Systemair kontakt med Business Sweden för att få stöd med rekrytering av en Sales Manager som kunde ansvara för regionkontoret i Nairobi.

EN TYDLIG PROFIL UNDERSTÖDDE REKRYTERINGSPROCESSEN

Business Sweden skapade i samarbete med Systemair en kravprofil som var anpassad till den lokala kontexten. Rekryteringsprocessen blev sedan anpassad utifrån den definierade profilen. Business Sweden använde sitt nätverk i regionen för att nå ut till potentiella kandidater och därutöver användes annonser på rekryteringshemsidor, industrispecifika organisationer och forum, universitets-alumniorganisationer och sociala medier inklusive LinkedIn. Business Sweden genomförde också en målriktad headhunt och kontaktade personer med den specifika kravprofil som blivit definierad.

Business Sweden i Nairobi har rekryterat personal för ett antal svenska företag. Det var stimulerande att arbeta med Systemair eftersom de hade en tydlig kravprofil för personen de sökte. Våra marknadsföringsinsatser gav resultat och vi fick ett stort antal kvalificerade ansökningar som matchade den definierade profilen – Anna-Paula Johnsson, Projektledare, Business Sweden

CV-SCREENING OCH INTERVJUER GENERERADE DEN SLUTGILTIGA KANDIDATEN

Totalt ansökte 287 personer till positionen som Systemair’s regionala representant i Kenya. Business Sweden screenade samtliga CV och 19 kandidater blev utvalda för personliga intervjuer. Den första omgången av intervjuer genomfördes av Business Sweden, en process som genererade tio kandidater för slutintervjuer, som genomfördes tillsammans med Systemair’s Director for Business Development, Jan Svallingson.

Vi är mycket nöjda med hur Business Sweden hanterade rekryteringen. Vi har rekryterat många gånger tidigare och hade en tydlig kravprofil. Rekryteringen följde konstens alla regler, med bra screening och intervjuer. Jag träffade tio av kandidaterna, de var av bra klass men det var några som skiljde sig ut från mängden, däribland Damaris som fick jobbet i maj förra året – Jan Svallingson

FORTSATT SAMARBETE MED KONTORSPLATS HOS BUSINESS SWEDEN

Systemair stod för grundlig utbildning efter rekryteringen och Damaris Kola fick bland annat besöka deras olika fabriker. Tillsammans med andra från Systemair teamet har Damaris utbildat kunder och konsulter. Idag delar Damaris kontor med Business Sweden i Nairobi. 

Att dela kontor med Business Sweden erbjuder alla fördelar som ett delat kontor har men också en möjlighet att interagera med andra företag med liknande affärsprofiler, vilket ger möjlighet att bolla idéer. – Damaris Kola. 

Systemair är nöjda med rekryteringen och den ökade närvaron i Östra Afrika vilket redan har bidragit till ökad försäljning i regionen.

 

en bild

Business Sweden i Nairobi

Nairobi , Nairobi
+254 20 374 9760; +254 20 374 1788; +254 786 50 7178