Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Lyckad introduktion i Kanada för svensk on-stream analysator av metallinnehåll i gruvprocesser

en bild
Xore är en världsledande leverantör av on-stream analysatorer till gruvindustrin. De undersökte den kanadensiska marknaden med syfte att gå in på en ny marknad och öka sina intäkter. Business Sweden i Toronto arbetade ihop med Xore för att hitta rätt partner och i september tecknade Xore ett avtal med en exklusiv distributör för både Kanada och USA.

Kanada rankas som en av de största gruvnationerna i världen med en marknad värderad till $43 miljarder år 2015. Mer än 60 olika mineraler och metaller produceras i över 1200 gruvor runt om i Kanada. Eftersom råvarupriserna har varit låga de senaste åren har gruvbolagen i Kanada blivit mer kostnadsmedvetna och lagt stort fokus på att automatisera verksamheten för att förbättra produktiviteten.

Få tillförlitliga tekniska lösningar finns för realtidsmätning av metallhalter i processer vid anrikningsanläggningar för metaller. På grund av detta använder många gruvföretag i Kanada halvmanuella system, alternativt så förlitar de sig på de få on-stream analysatorer som finns på marknaden. Den existerande marknaden domineras av Outotecs Courier analysator.

Xore AB, grundades 2011 och är ett svenskt teknikföretag som tillhandahåller robusta on-stream analysatorer med hög precision under namnet BoxrayTM. BoxrayTM används för mätning av metallinnehållet i massa och vätskor. Xore är, trots sin storlek, en av världens ledande leverantörer av on-stream analysatorer, mycket tack vare sin effektiva internationaliseringsstrategi.

Efter en lyckad introduktion på den chilenska marknaden beslutade sig Xore för att ta hjälp av Business Sweden Toronto för att analysera kanadensiska marknaden samt identifiera och sätta upp möten med relevanta distributörer och potentiella kunder i Kanada. Den kanadensiska gruvsektorn, med cirka 50 anrikningsanläggningar och begränsad konkurrens för analysatorer, visade sig ha ett stort intresse av Xore och företagets lösningar.

Steps to Export och Business Opportunity Projects genererar stort värde för små svenska företag

Mikael Normark, VD för Xore, säger att Business Swedens "Steps to Export", marknadsundersökningar samt besöksprogram har varit mycket värdefulla för ett litet företag som Xore. Tack vare detta har företaget kunnat minska tid till-marknad genom att från början träffa relevanta gruvbolag samt initiera diskussioner med relevanta distributörskandidater. Det sammanlagda värdet av marknadsinformation, Business Swedens kontakter på marknaden samt förmåga att anordna relevanta mötesprogram är något ett litet bolag som Xore inte skulle haft råd med om det inte vore för de subventionerade tjänster som erbjuds av Business Sweden.

Mikael besökte 3 anrikningsanläggningar och träffade 6 distributörskandidater i Kanada. Ansvariga på anrikningsanläggningarna var mycket intresserade av Xores lösning eftersom det enda alternativet på marknaden tidigare har varit Courier analysatorn från Outotec. Det har således inte funnits några valmöjligheter eller utrymme för förhandlingar. Två av gruvbolagen använde inte automatiserade analysatorer för närvarande och för dem var det revolutionerande att se hur deras vinster skulle kunna öka med Xores system. Återbetalningstiden skulle vara cirka 8 månader och Xore har fortsatt en diskussion med dem för ett eventuellt köp.

Xore fann att de flesta distributörskandidaterna som de träffade var intressanta på grund av deras avancerade teknikkunskap och kundservice, men det slutliga valet var dock baserat på företagets storlek och deras tydliga intresse för Xores produkter. Förhandlingarna med den valda distributören gick mycket smidigt och bara några månader efter det första mötet hade ett samarbetsavtal signerats. Xore har nu en exklusiv representant, distributör och tjänsteleverantör av BoxrayTM i både Kanada och USA. Distributören öppnade också upp för en ny intäktskälla för Xore genom att erbjuda sina kunder möjligheten att hyra Xore system. För vidare läsning se:

http://www.xore.se/2016/09/16/xore-signs-white-industrial-products-canada-usa/

http://www.whiteindustrialproducts.com

 Mikael Normark, CEO, Xore

“Business Sweden har de mest konkurrenskraftiga priserna för konsultuppdrag och evenemangsdeltagande för små företag. Genom att ha officiell status som Sveriges exportråd kan de kontakta de stora lokala gruvbolagen och ordna affärsmöten som skulle krävt deltagande på flera gruvmässor samt stora ansträngningar för ett litet företag. Således väljer Xore med glädje att fortsätta samarbetet med Business Sweden och använda deras tjänster för kontinuerlig expansion och affärsutveckling på den internationella marknaden”

en bild

Christian Orrego Silvander

Consultant, Mining Industry Advisor Consultant, Mining Industry Advisor
+1 416 922 8152