Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Sverige involverat i öppningen av den mexikanska energisektorn

en bild
Den svenska industrin ser möjligheterna när den mexikanska energisektorn öppnat upp för privata investeringar. Business Swedens kontor i Mexiko var med från början för att aktivt främja svenska företags nya möjligheter på marknaden.

Tack vare den nyligen godkända energireformen i Mexiko har det skapats potential för samarbete mellan svenska företag och dominerande lokala bolag. För att ta tillvara på dessa möjligheter har Business Sweden genomfört ett antal aktiviteter under 2014 och 2015 med syftet att kartlägga de centrala statliga aktörerna olje- och gasbolaget PEMEX och elbolaget CFE. På dessa aktiviter medverkade svenska företag såsom Atlas Copco, Bycosin, Gunnebo, Sandvik och Volvo Construction & Equipment.

Studie identifierade möjligheter

Dessutom har Business Sweden i Mexiko genomfört olika projekt med syfte att lära sig mer om de nya affärsmöjligheterna som energireformen innebär och presentera svensk teknik och expertis på området. Affärsmöjligheterna identifierades i ett första steg genom en omfattande studie av den mexikanska energisektorn. Studien presenterades på den svenska paviljongen vid den andra upplagan av PEMEX Expo/Forum i april 2014. Evenemanget gav svenska deltagande företag möjlighet att träffa ledningen och projektutvecklare på PEMEX och andra potentiella kunder.

- Vi uppskattar ansträngningen från Business Sweden för samordning av evenemanget och för att ge oss möjlighet att träffa nyckelpersoner på PEMEX, säger Marco Berggren, vd på Bycosin AB

Nära relation med PEMEX

Som en del av de planerade aktiviteterna för att främja svenska lösningar i den mexikanska olje- och gasindustrin organiserade Business Sweden i början av 2015 en workshop med PEMEX:s strategiska inköpsavdelning med syftet att informera svenska företag om PEMEX:s upphandlingsprocesser och presentera svensk teknik och expertis på internationella marknader.

- De senaste två åren har vi utvecklat en nära relation med PEMEX vilket gjorde det möjligt för Sverige att vara det första landet som arrangerat en workshop med PEMEX:s inköpsavdelning sedan energireformens införande. Workshopen visade tydligt att svensk expertis kan hjälpa PEMEX att möta de utmaningar som den mexikanska energisektorn står inför, säger Nicolas Urbina, konsult på Business Sweden i Mexiko.

Affärsmässig och politisk ansats

Business Swedens arbete med att främja svensk teknik och expertis inom energiområdet fortsätter och i maj 2015 arrangerades ett Smart Grid seminarium i samarbete med det mexikanska energiministeriet och CFE för att positionera och främja svenska företag och deras produkter och tjänster. Evenemanget avslutades med en cocktail på det svenska residenset lagom till Sveriges energiminister Ibrahim Baylans ankomst till Mexiko.

- Smart Grid seminariet visar hur Business Sweden förenar en affärsmässig och politisk ansats och skapar arenor där beslutsfattare från såväl privat som offentlig sektor möts för att diskutera affärmöjligheter, utvecklingsbehov och framtidsfrågor, säger Olof Hällerman, Handelssekreterare, Business Sweden i Mexiko.