Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Marknadsinsikt: Handelskriget tynger världsekonomin

Det står alltmer klart att världsekonomin har gått in i en tydlig avmattning. Industriproduktionen har stagnerat i stora delar av världen och sentimentet faller. Tillväxten i världshandeln har fallit påtagligt och första halvåret i år var det nolltillväxt.

Den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina, som nått en nivå som gör att den börjar bli ett hot mot materialflödet i tillverkningsindustrin, är en starkt bidragande faktor till den kraftiga inbromsningen i världsekonomin. 

Tillväxten i den globala ekonomin växlar ner till omkring 3 procent både i år och nästa år. Det rör sig alltså inte om en fullständig genomklappning, men tillväxtsiffran ligger en bra bit under det historiska snittet på 3,7 procent för perioden 2000–2018. Det är den svagaste siffran på ett decennium och den globala ekonomin har bara vuxit långsammare vid två tillfällen sedan 2000: i samband med att IT-bubblan brast 2001 och i samband med finanskrisen 2008. Av historien vet vi alltså att läget kan förändras snabbt och att tillväxten kan falla snabbt.

Dokumentinformation
Datum: 25 sep 2019
Storlek: 8,6 MB(pdf)
Ladda ner