Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

De ekonomiska konsekvenserna av det amerikanska presidentvalet

Resultatet av det kommande amerikanska presidentvalet kan i hög grad påverka den globala handeln och svenska företag som gör affärer i USA. Den kontrasterande politik som Demokraternas och Republikanernas respektive kandidat för lämnar oss med ett par olika tänkbara utfall efter valnattens förväntade dramatik.

Analys: De ekonomiska konsekvenserna av det amerikanska presidentvalet.

Det värsta scenariot inkluderar en kraftigt begränsad invandring, riktade tull-och avgiftshöjningar, en avveckling av viktiga frihandelsförhandlingar följt av en allmän ekonomisk nedgång. Det bästa fallet innebär reform av invandringspolitiken, stimulering av handelsavtalsförhandlingar, ökade investeringar i infrastruktur samt en höjning av den federala minimilönen.

Båda dessa scenarier är sannolika och kan mycket väl inträffa under nästa presidents ämbetstid. Sannolikheten för att alternativen blir till verklighet beror till syvende och sist på utgången i USAs presidentval men även till stor del på resultatet av det viktiga kongressvalet.

Den ekonomiska politiken som dominerar debatten under denna valcykel påverkar våra svenska företag inom en rad områden, exempelvis gällande inkorporering och rekrytering av personal, företagsflytt, expansion av verksamhet och såklart den svenska exporten.

Införandet av ny lagstiftning i USA är vanligtvis en långsam process men det är viktigt för svenska företag att sätta sig in i de olika scenariorna och överväga hur valresultatet kommer att påverka deras förmåga att göra affärer i USA.