Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Energisektorn i Azerbajdzjan

Energisektorn domineras av olje-och gasutvinning, raffinering och distribution. Oljeproduktionen under 2011 uppgick till 46 MTON och gasproduktionen till 28 miljarder kubikmeter. Den azeriska regeringen har som mål att öka sin nuvarande oljeproduktion med 20% till 60 miljoner ton år 2015. Energiråvaror står för mer än 80% av den totala exporten. SOCAR har uttryckt intresse av att tillämpa svensk teknik i projekt kopplade till byggandet av petrokemisk industri i Baku-området. Den totala kostnaden för projektet är 15 miljarder USD och beräknas vara klar under 2018. Statens mål är att tredubbla produktionen från dagens nivå på 17 miljarder kubikmeter (bcm) till 47 miljarder kubikmeter år 2015, främst genom utnyttjande av det gigantiska fältet Shah Deniz.

Det statliga elbolaget Azerenergy fokuserar på att nå en produktionskapacitet på 6,5-7 GW år 2015, främst genom konstruktion och modernisering av kraftverk. Azerenergy har flera projekt för att modernisera och öka kapaciteten i landets transmissionssystem samt attrahera utländska investerare att delta i byggandet av nya små vattenkraftverk (1 megawatt) genom ett BOT- system.
Man håller på att utarbeta ett statligt program för alternativa och förnybara energikällor i Azerbajdzjan under 2012-2020.