Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Program statsbesök 2-4 december

Tisdag 2 december:

Den första dagen följs efter välkomstceremonier, av möte med presidenten och på kvällen en statsbankett med president Hollande som värd.

För näringslivsdelegationen och franska affärskontakter arrangeras tillsammans med OECD ett ekonomiskt forum på temat grön tillväxt och globalisering. Internationellt erkända företagsledare och ekonomer deltar och diskuterar framtidens utmaningar.

Integrationsfrågorna är centrala teman för besöket och kungaparet kommer att besöka PSG Foundation och Parc des Princes och få en presentation av den ungdomsverksamhet som de bedriver för att förbättra integrationen av ungdomar i utsatta områden i samhället bl.a. genom sport.

När mörkret infaller kommer kungaparet inviga en innovativ ljusinstallation Jardin de Lumière i form av ett svenskt ”norrsken” mitt i hjärtat av Paris, skapad av svenska ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovic i samarbete med IKEA och svenska ambassaden i Paris.

Onsdag 3 december:

Miljö, hälsa och integration

Onsdagen går i vetenskapens och forskningens tecken. Kungen inviger den internationella högnivåkonferensen om miljö och energi som Frankrike och Sverige arrangerar tillsammans. Till konferensen har tongivande politiker, experter och företag bjudits in. Klimat- och energifrågorna är centrala i Frankrike och förberedelserna för klimattoppmötet COP 21, som äger rum i Paris i slutet av nästa år, är i full gång.

Forskning inom hälsoområdet lyfts också fram denna dag. Drottning Silvia delar ut ett vetenskapspris för forskning inom barncancerområdet. Efter prisutdelningen inleds ett seminarium med fokus på unga forskare och utvecklingen av svensk-franskt forskningssamarbete. Parallellt anordnas ett affärsinriktat evenemang på tema bioteknik för franska och svenska företag. Här visas prov på hur de senaste svensk-franska forskningsrönen har omsatts i marknadsmogna tillämpningar.

Kultur och integration är frågor som berörs under statsbesöket, bland annat vid besök på kulturhuset ”Le Centquatre” i Paris. Kulturhuset erbjuder konstutställningar, konserter, teater, nycirkus och gatukonst med mera. ”Le Centquatre” har uppmärksammats för att ha skapat en livaktig mötesplats för ungdomars kulturskapande. Onsdagens program avslutas med att kungaparet ger en svarsmiddag.

Svensk gastronomi och svenska företagssatsningar är i centrum för besöket på Gare de Lyon då kungaparet kommer besöket det anrika brasseriet Le Train Bleu som har modern köksutrustning från Elektrolux och som veckan till ära har en svensk meny, komponderad av svenska restaurangen Taverna Brillo och där stjärnkocken Tommy Myllymäki kommer att gästspela.

Torsdag 4 december:

Toulouse - den rosa staden

Under statsbesökets tredje dag reser kungaparet till Toulouse, som är centrum för rymd- och flygforskning och relaterad industri. Kungaparet besöker bland annat Airbus och de nya miljövänligare flygplansmodeller som byggs där.

Statsbesökets avslutande programpunkt är ett besök på det franska rymdinstitutet CNES, där rymdforskningen är i centrum och varifrån roboten ”Rosetta” styrs, som nyligen landat på en komet och skapat rubriker världen över. Diskussionen kommer där också att handla om det långvariga fransk-svenska rymdsamarbetet.

Statsbesöket avslutas sent torsdag eftermiddag.