Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language

21 nov - 25 nov São Paulo & Brasilia

Möt flygplats-operatörer i Brasilien

Privatisering av fyra flygplatser i Brasilien.

Den nya Brasilianska regeringen som tillträdde i augusti i år driver ett ambitiöst program för privatiseringen av infrastrukturtillgångar för att få ekonomin tillbaka på ett spår för tillväxt. Privatisering av infrastruktur hade redan utlovats av den tidigare regeringen men på grund av orealistiska krav och en till följd brist på intresse från privata investerare lyckades dessa planer inte sjösättas till fullo. Emellertid har skiftet i administrationen satt nya regler som gör investeringar mer attraktiva och schemat för auktioner är bekräftade för första halvåret 2017.

En av de mest intressanta tillgångarna som ska privatiseras är fyra medelstora flygplatser som för närvarande drivs av Infraero, den offentligt ägda flygplatsoperatören. Alla fyra flygplatserna ligger huvudstäder till olika delstater och passagerarvolymerna varierar mellan 3,7 till 9,1 miljoner passagerare per år. Två är belägna i södra delen av landet - Florianópolis och Porto Alegre - och två i nordöstra - Salvador och Fortaleza. Regeringen förväntar sig att det görs investeringar på sammanlagt omkring 6,5 miljarder BRL (dvs. 2 miljarder USD) i de fyra flygplatserna i de kommande åren.

Investeringarna skall gå till att modernisera den befintliga infrastrukturen och utöka kapaciteten. Bland de utländska flygplatsoperatörerna som redan har deklarerat intresse att delta i upphandlingarna kan följande grupper nämnas Fraport (Tyskland), Zürich Airport (Schweiz), ADP (Frankrike), Ferrovial (Spanien), Corporación América (Argentina) och Grupo Aeroportuario del Pacifico (Mexiko).

Svenska leverantörer som erbjuder konkurrenskraftiga lösningar av allt ifrån grundläggande flygplatsinfrastruktur till högteknologisk utrustning har denna affärsmöjlighet i sikte och har inlett dialog med potentiella kunder bland budgivarna. Business Sweden stöder dessa bolag med en rad aktiviteter mot flygplatssektorn i Brasilien.

Ett exempel på detta är det rundabordsmöte som Business Sweden arrangerade den 17 Oktober med den brasilianska regulatoriska myndigheten för kommersiell flygtrafik (ANAC) som leddes av vice-minister Oscar Stenström. Målet var att lära sig mer om den kommande upphandlingen av de fyra flygplatserna i Brasilien och att tillsammans med de närvarande svenska företagen diskutera hur innovativ teknik och modern reglering kan göra flygplatserna mer effektiva.

Som ett nästa steg, planerar Business Sverige att arrangera möten med utvalda privata flygplatsoperatörer. En serie möte planeras äga rum mellan den 21:a och 25:e november och kommer att omfatta städerna São Paulo och Brasilia. Dessutom förbereder vi i samarbete med vårt kontor i Chile ett besök i Santiago do Chile vars flygplats också genomgår en betydande expansion.

Om ditt företag är intresserad av att lära mer om dessa aktiviteter och vill delta, vänligen kontakta Business Swedens kontor i São Paulo.

en bild

Björn Clavey

Senior Project Manager São Paulo Senior Project Manager, São Paulo
+55 11 2137-4403
en bild

Marcelo Juc

Consultant São Paulo Consultant, São Paulo
+55 11 2137-4423
en bild

Björn Clavey

Senior Project Manager São Paulo Senior Project Manager, São Paulo
+55 11 2137-4403
en bild

Marcelo Juc

Consultant São Paulo Consultant, São Paulo
+55 11 2137-4423