08 - 588 660 00
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Business Sweden i Serbien

Serbien är centralt beläget på Balkan och ett land där öst möter väst, både geografiskt och kulturellt. Serbiens starka gruv-och energisektor, verkstadsindustri och snabbväxande IT sektor gör landet till en intressant marknad för svenska företag.

Serbien har frihandelsavtal med både EU och Ryssland, vilket bidragit till att Serbien används som nav för utländska bolag med intresse att expandera och exportera österut. Huvudstaden Belgrad är även ett populärt centrum för utländska företag som etablerar verksamhet i Serbien, Montenegro och Makedonien.
Till Serbiens främsta industrier hör fordons-, metall-, möbel- och livsmedelsindustrin. Business Sweden ser även affärsmöjligheter för svenska företag genom moderniseringen av flera branscher, framför kopplat till nya teknologier inom gruvsektorn och utrullning av smarta mätare, samt lösningar som kan bidra till kostnadseffektivitet och ökad kvalité inom sjukvårdssektorn.
Sveriges årliga export till Serbien är värd över 200 m€ och växer stadigt- Exporten består bland annat av verkstadsprodukter samt pappers- och massaprodukter. Serbien exporterar bland annat livsmedels-och verkstadslösningar till Sverige. Landets viktigaste handelspartners är Italien, Tyskland, Ryssland och Österrike. Företag från dessa fyra länder är även för nuvarande de största investerarna i Serbien.
Business Sweden i Wien är det regionala kontoret som stödjer svenska företag i Österrike, Schweiz, Slovenien, Kroatien och Ungern samt hanterar förfrågningar för Serbien, Montenegro, Makedonien, Bosnien & Hercegovina, Kosovo och Albanien. Kontoret hjälper svenska företag som vill etablera sig i Serbien med tjänster såsom företagsetablering, affärsutvecklingsstöd, stakeholder management samt rekrytering.
Business Sweden i Serbien ser följande affärsmöjligheter som speciellt intressanta inför framtiden:

  • Teknologi som förbättrar hållbarhet, säkerhet och produktivitet inom gruvbranschen
  • Lösningar som kan förbättra kostnadseffektivitet och kvalité inom sjukvårdssektorn
  • Etablering av produktion inom mekanisk bearbetning samt sourcing av IT
  • Tack vare lång erfarenhet av affärsutveckling och internationalisering samt relevanta bransch- och kulturspecifika kunskaper kan Business Sweden i Serbien hjälpa svenska företag att etablera sig samt växa på den serbiska marknaden. Serbien är så mycket mer än shljivovica & Novak Djokovic. Utmana oss med dina frågor och planer kring en Serbiensatsning.

Carsten Grönblad

Trade Commissioner Austria and Hungary Vienna Trade Commissioner Austria and Hungary, Vienna
+43 1 402 35 15 30
E-post carsten.gronblad@business-sweden.se

Hur kan vi hjälpa dig?

Vill du att vi kontaktar dig?