08 - 588 660 00
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Business Sweden i Marocko

Tack vare goda flygförbindelser och frihandelsavtal med EU och USA är Marocko en lämplig strategisk bas för svenska företag som vill göra affärer i Västafrika.

Marocko är en konstitutionell monarki, och landet har länge varit politiskt stabilt. Ekonomin drivs så väl av inhemsk efterfrågan som statliga investeringar. Tack vare ambitiösa frihandelsavtal, har marockanska företag tullfri tillgång till 55 länder, som representerar mer än 1 miljard konsumenter och 60 procent av världens BNP. Därutöver har Casablanca direktflyg till alla huvudstäder i Västafrika, så väl som till många städer i Europa. Detta gör staden till en lämplig strategisk bas för affärer i Västafrika.

Ett tjugotal svenska dotterbolag är etablerade i Marocko, främst inom telekom och industri. Svensk export till Marocko har mer än fördubblats under de senaste tio åren, och uppgick till 3,8 miljarder 2014, vilket är en ökning med 39 procent i förhållande till 2013.

Den marockanska ekonomin bygger på gruvindustri, turism, jordbruk och fiske. Sedan 1990-talet har ekonomiska reformer och satsningar på turism lett till förbättrade statsfinanser och Marocko har de senaste åren haft en i genomsnitt hög ekonomisk tillväxt. Framförallt inom miljö- och energiteknik, bygg- och verkstadsindustrin, infrastruktur, trä, textil och telekommunikation finns goda möjligheter till affärer i Marocko för svenska företag.

Business Swedens kontor för fransktalande Afrika ligger i Casablanca, Marockos största stad och ekonomiska centrum. Kontoret öppnades 2008, och har idag fem anställda varav en person är baserad på ambassaden i Alger. Från Casablanca täcker Business Sweden såväl Maghrebländerna - Marocko, Algeriet och Tunisien - som de västafrikanska marknaderna Benin, Burkina Faso, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Chad, Congo Brazzaville, Côte d’Ivoire (Elfenbenskusten), Ekvatorialguinea, Gabon, Guinea, Mali, Mauretania, Niger and Senegal.

Business Sweden Casablanca arbetar med strategisk rådgivning och praktisk support till svenska bolag som vill etablera sig, eller stärka sin ställning på marknaden. Vanligt förekommande är uppdrag inom partnersökningar och affärsutvecklingsstöd. 

Ludvig Hermansson

Country Manager Morocco Csablanca Country Manager Morocco, Csablanca
+212 522 36 25 10
E-post ludvig.hermansson@business-sweden.se

Hur kan vi hjälpa dig?

Vill du att vi kontaktar dig?