en bild

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

closing-white
08 - 588 660 00
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Business Sweden i Chile

chile
Chile toppar Sydamerika inom konkurrenskraft, innovationsförmåga, och som bas för företagsverksamhet. Det är ett av världens mest frihandelsvänliga länder och det enda sydamerikanska landet i OECD.

Tillväxt, stabilitet och förutsägbarhet är egenskaper som kännetecknar Chile sedan början av 90-talet. Med en mindre byråkratisk och mer transparent statsapparat än övriga länder i regionen, samt med en liberal handelspolitik, har Chile på flera områden lyckats ekonomiskt bättre än många andra länder i Latinamerika. Tack vare detta utgör idag den 18 miljoner stora befolkningen en av de rikaste i regionen per capita.

Efter en viss inbromsning under 2015-16, mycket på grund av lågt kopparpris och minskat efterfråga på koppar från Kina, så förväntas investeringar och ökad export ta fart igen under slutet av 2017. Gruvnäringen står för 54 procent av den chilenska exporten och 10 procent av landets BNP.

EU är Chiles tredje största handelspartner och Sverige är den sjunde största exportören bland EU-länderna. Chile är en stabil exportmarknad för Sverige och totalt exporterades varor för 2,7 miljarder kronor till Chile under 2015, motsvarande 11 procent av det totala värdet till Latinamerika. I absoluta tal är Chile därmed den tredje största marknaden för svensk export i Latinamerika men det klart största i per capita termer.

Business Sweden har varit verksamt i Chile sedan 2008. Kontoret i Santiago, som också täcker Argentina och Peru, har fyra medarbetare. Kontoret arrangerar löpande främjandeaktiviteter inom sektorer som är föremål för stora upphandlingar. Dessutom har Business Sweden starka etablerade nätverk för att stödja svenska företags lokala affärsutveckling.

Som varumärke har Sverige en stark position i Chile och relationerna mellan länderna sträcker sig långt tillbaka i tiden. Man uppskattar att närmare 60 000 chilenare och deras ättlingar är bosatta i Sverige idag som resultat av de tusentals flyktingar som kom till Sverige efter militärkuppen 1973. Svenska företag och lösningar hävdar sig väl i Chile då de är kända för sin höga kvalitet, miljömedvetenhet och för att de representerar viktiga värden som jämlikhet och transparens.

Många företag väljer Chile som ingångsland i Latinamerika och Business Sweden har stöttat många svenska företag att etablera sig i landet, exempelvis genom identifiering av lokala distributörer, upprättandet av dotterbolag, eller hyra av kontorsplats. Business Sweden hjälper även till att utveckla relationer med målgrupper och beslutsfattare i kommande upphandlingar i både privat och offentlig sektor.

Vill du veta mer eller söker detaljerad statistik om Chile som exportmarknad? Kontakta oss så berättar vi mer hur vi på Business Sweden kan hjälpa till med rådgivning, marknadsanalyser, kontakter och annat som kan underlätta en framgångsrik etablering.

 

johan-andersson_web

Johan Andersson

Office Manager Chile Las Condes, Santiago Office Manager Chile, Las Condes, Santiago
+56 2 2925 1900
E-post johan.andersson@business-sweden.se

Hur kan vi hjälpa dig?

Förstå förutsättningarna - var ska ni etablera er?

Vi för en dialog om vad ditt företag vill och vilka behov ni har, och kommer gemensamt fram till hur vi på bästa sätt kan hjälpa er. 

Välj strategi - på vilket sätt bör ni etablera er?

När vi är överens om vilken eller vilka marknader ni ska satsa på, tar vi fram en etableringsstrategi. Här slår vi fast hur etableringen bör ske. 

Kom på plats - genomför etableringsstrategin!

När etableringsstrategin är klar hjälper vi dig att komma på plats - snabbt och kostnadseffektivt. Vi fungerar som er förlängda arm på marknaden.

Läs mer om våra konsulttjänster

Vill du att vi kontaktar dig?