08 - 588 660 00
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Business Sweden i Sydafrika

Sydafrika är en modern marknad med stor potential och affärsmöjligheter för företag av olika storlek. Gruvnäring, energi, ICT och transport är fortfarande de största industrierna vilka lockar svenska företag.

Idag är Sydafrika ett av de mest attraktiva och stabila länderna i Afrika. Landet är öppet för utländska investeringar och presenterar flera olika investeringsmöjligheter. Johannesburg är Sydafrikas största stad och ses som utgångspunkten till den afrikanska marknaden. Här har många svenska företag sitt sydafrikanska huvudkontor.

Sveriges export till Sydafrika ökade kraftigt efter att sanktionerna mot landet upphävdes 1993. På bara något år blev Sydafrika Sveriges klart största exportmarknad i Afrika. Efter en nedgång under recessionsåret 2009 ligger nu den svenska exporten återigen på över 10 miljarder kronor per år. Den består framför allt av verkstadsprodukter, fordon och maskindelar. Exporten från Sydafrika till Sverige har dock inte återhämtat sig utan uppgick 2010 till knappt 3 miljarder kronor. Större delen utgörs av verkstadsprodukter, livsmedel (framför allt frukt, grönsaker och vin) och maskindelar.

Den sydafrikanska marknaden har många likheter med den svenska, och är stark inom bland annat innovation, gruvnäring och ingenjörskap. Energi, ICT och gruvindustrin är särskilt intressanta sektorer för svenska företag. Flera stora, svenska industriföretag som Ericsson, Scania och ABB har haft verksamhet i landet sedan 90-talet. Sydafrikas mobilmarknad har ökat med 12,8 procent sedan årsskiftet 2014-2015. Här finns också ett ökat fokus på förnyelsebar energi och investeringar inom området har ökat snabbt. I april 2015 fanns det 70 planerade energiprojekt i Sydafrika, varav över 50 inom vind, sol, vatten- och vågkraft.

Sedan 2003 har regeringen en lag som syftar till att rätta till den ekonomiska skillnaden mellan den vita minoriteten och den svarta majoriteten på grund av apartheid. Business Sweden har en tjänst som hjälper svenska företag med att möta kraven enligt Broad Based Black Economic Empowerment.

Business Sweden har funnits på plats i Johannesburg sedan 1999. Kontoret har idag åtta anställda med stor erfarenhet och kunskap från den afrikanska marknaden söder om Sahara. Från Johannesburg täcker vi även västra och södra Afrika med Nigeria, Ghana, Angola, Moçambique, Namibia och Zambia.

Kontakta oss så berättar vi mer om affärsmöjligheter i Sydafrika och andra länder i södra och västa Afrika.

Staffan Arbring

Trade Commissioner South Africa Johannesburg Trade Commissioner South Africa, Johannesburg
+27 83 778 9157
E-post staffan.arbring@business-sweden.se

Hur kan vi hjälpa dig?

Vill du att vi kontaktar dig?